Foto: Air Serbia

Air Serbia privremeno obustavlja još dve linije u svojoj mreži tokom sporijeg zimskog perioda. Nacionalni avio prevoznik će zaustaviti letove iz Beograda za Hanover i Hamburg. Poslednji let za Hanover biće obavljen 26. januara, nakon čega će operacije biti obustavljene do početka letnje sezone, 31. marta. Takođe, avio-kompanija će privremeno obustaviti svoju uslugu za Hamburg na jedan mesec, sa poslednjim letom zakazanim za 29. januar. Operacije na ovoj ruti biće nastavljene 4. marta. Februar se smatra najsporijim mesecom u avio-industriji.

Ove obustave će rezultirati time da Beograd privremeno izgubi letove za Hanover, dok će Hamburg i dalje biti opsluživan od strane Wizz Air tri puta nedeljno tokom pogođenog perioda. Air Serbia trenutno održava operacije za Hanover i Hamburg dva puta nedeljno tokom zimske sezone. Operacije za Hanover su uvedene 2022. godine, dok je Hamburg otvoren u maju prošle godine. Inicijalno su letovi za Hamburg pokrenuti na celogodišnjoj osnovi 2016. godine, ali su kasnije smanjeni na letnje sezonske operacije, koje su trajale do 2019. godine, nakon čega su bile obustavljene do prošle godine. Od početka zimske sezone, sve usluge za Hanover su obavljane sa flotom Embraer, osim jedne koja je održavana avionom Airbus A319, dok je Hamburg vidio različitu opremu, uključujući Embraere, A319, A320 i Boeing 737-800.

Kako je ranije izvešteno, Air Serbia takođe obustavlja letove za Napulj, Izmir, Salcburg, Keln, Geteborg i Ankaru do početka letnje sezone 2024. godine 31. marta. Sa dodavanjem Hanovera i Hamburga, tri suspendovane rute će biti na nemačkom tržištu. U 2023. godini, Nemačka je bila najveće tržište Air Serbia, na osnovu obima pruženih kapaciteta, sa preko pola miliona sedišta alociranih između dve zemlje. Uprkos privremenim obustavama, srpski prevoznik je izjavio da planira rast u narednom periodu. Najavio je pokretanje nove usluge za Mostar, koja će početi krajem aprila, i izjavio je: "Imamo planove da pokrenemo nove rute između Beograda i Kine [u 2024] i marljivo radimo na tome. Pored Kine, pokušaćemo takođe da dodamo neke nove gradove u Evropi i regionu u mrežu i povećamo frekvenciju dnevnih i nedeljnih letova do naših najpopularnijih postojećih destinacija".

Izvor: Ex-YU Aviation