Guangdžou, Shutterstock

Najveća azijska aviokompanija i šesta po kapacitetu u svetu, China Southern Airlines, započela je letove između Guangdžoua i Beograda, povezujući ova dva grada redovnom avionskom linijom po prvi put. Avion Boeing 787-9 ove aviokompanije sleteo je jutros na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu sa punim kapacitetom od 296 putnika. Dreamliner avion ove aviokompanije ima 28 sedišta u biznis klasi i preostalih 268 u ekonomskoj klasi. Aviokompanija će održavati ukupno dve nedeljne rotacije između ova dva grada, sredom i nedeljom. China Southern Airlines postaje drugi kineski operater u Beogradu, nakon Hainan Airlines-a, i prvi koji redovno koristi Dreamliner avion za letove ka ovom gradu.

Rezervacija karata >> ✈ Beograd - Guangdžou

Prema saznanjima EX-YU Aviation News-a, China Southern Airlines i Air Serbia rade na uspostavljanju bliže saradnje. Dve kompanije već imaju sporazum o međulinijskom prenosu prtljaga i prodaji karata, omogućavajući putnicima da presedaju na letove između ovih kompanija bez potrebe da preuzimaju prtljag ili se ponovo čekiraju. Novi letovi omogućavaju putnicima povezivanje preko Guangdžoua na široku mrežu destinacija China Southern Airlines-a. Guangdžou je postao najprometniji aerodrom u Kini nakon što je Peking otvorio svoj drugi aerodrom u Daksingu. Guangdžou je veliki trgovački grad i važno središte za proizvodnju i trgovinu. Takođe je domaćin jednog od najvećih sajmova na svetu. Grad je strateški smešten na reci Biserni, oko 120 kilometara severozapadno od Hong Konga, 130 kilometara severozapadno od Šenžena i 145 kilometara severno od Makaa.

Beograd je sada povezan redovnim avionskim linijama sa tri grada u Kini - Pekingom, Guangdžouom i Tjenđinom. Vlada Srbije je nedavno započela pregovore sa Xiamen Air-om o mogućoj liniji ka gradu Sjamenu. U periodu od januara do jula, Srbiju je posetilo ukupno 79.761 kineski turista, što predstavlja porast od 72% u odnosu na isti period prošle godine. Od 30. septembra, Air Serbia će pokrenuti sopstvene letove ka Guangdžouu, takođe dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom. Nakon toga, očekuje se uvođenje letova ka Šangaju u narednim mesecima. Srpski prevoznik je nedavno započeo saradnju sa kineskim turističkim operaterima kroz promocije širom Kine.

Izvor: EX-YU Aviation