Porto, Shutterstock

Air Serbia je danas, 10. novembra 2023. godine, uspostavila direktne letove između Beograda i Porta. Pored linije za Lisabon, Porto je druga destinacija u Portugalu sa kojom je Air Serbia uspostavila direktne letove. Srpska nacionalna avio-kompanija će leteti na relaciji Beograd-Porto dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, koristeći avione Airbus A319 i A320​.

✈ Beograd - Porto

Porto, poznat kao šarmantni grad sa bogatom istorijom i kulturom, pruža brojne atrakcije za turiste iz Srbije. Grad se ističe svojom jedinstvenom arhitekturom, istorijskim mostovima preko reke Douro i tradicionalnim portugalskim pločicama azulejos.

Jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Porta svakako je most Dom Luís I, koji je konstruisao slavni Gistav Ajfel, poznat po Ajfelovoj kuli u Parizu. Ovaj impozantni most, koji premošćava reku Douro, povezuje Porto sa Vila Nova de Gaia. Most Dom Luís I predstavlja izvanredan primer industrijske arhitekture 19. veka i jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada. Sa svojom elegantnom metalnom konstrukcijom, most nudi ne samo ključnu transportnu vezu, već i spektakularan pogled na gradsku obalu. Otvoren 1886. godine, ovaj most se ističe svojom arhitektonskom lepotom i inženjerskom veštinom, čineći ga nezaobilaznim mestom za posetu prilikom boravka u Portu.

Za ljubitelje istorije i arhitekture, impresivan je Toranj Clérigos, a knjižara Lello & Irmão, koja se često smatra jednom od najlepših knjižara na svetu, takođe je vredna posete. Ukoliko ste gledali filmove o Hariju Poteru, izgled ove knjižare može vam se učiniti poznatim jer je autorka Harija Potera, J.K. Rouling, živela u Portu dve godine i upravo ju je izgled knjižare Lello & Irmão inspirisao za scenografiju koju možete pronaći u knjigama i filmovima o malom čarobnjaku.

Porto je poznat i po proizvodnji porto vina, pa su posete vinskim podrumima u Vila Nova de Gaia obavezne za ljubitelje vina. Ne treba zaboraviti ni ribarsku četvrt Ribeira, koja je pod zaštitom UNESCO-a, gde se može uživati u šetnji uz reku i degustaciji tradicionalnih portugalskih jela. Porto je grad koji odiše autentičnom atmosferom i nudi raznovrsne aktivnosti, od kulturnih do gastronomskih užitaka, što ga čini idealnom destinacijom za posetioce iz Srbije.