Shutterstock

Drugi po veličini aerodrom u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aerodrom London Gatwick, pokazao se kao najstresniji na svetu za putnike, otkriva novo rangiranje koje je objavio VisaGuide.World.

Rangiranje, nazvano Najstresniji aerodromi na svetu, objavljeno je 11. decembra i sveobuhvatno procenjuje nivoe stresa sa kojima se susreću putnici pri prolasku kroz 30 najvećih aerodroma na svetu, uključujući Gatwick, uzimajući u obzir nekoliko faktora.

Faktori na osnovu kojih je uspostavljeno rangiranje izabrani su kao najstresniji putem ankete, u kojoj je učestvovalo 1,642 vazdušnih putnika koji su napravili najmanje dva međunarodna avio-putovanja tokom 2023, iz 53 različite nacionalnosti. Faktori koji najviše stresiraju putnike su veliki broj putnika, veličina aerodroma, gužve, kašnjenja letova i udaljenost od najbližeg grada, izveštava VisaGuide.World.

Prema Dionu Pllani, analitičaru globalnih putnih trendova u VisaGuide, glavni razlog zbog kojeg aerodrom Gatwick zauzima prvo mesto na listi najstresnijih aerodroma na svetu je njegov veliki broj putnika u odnosu na veličinu, što stvara visoku gustinu putnika, i često doprinosi kašnjenju letova.

Iako još tri aerodroma na ovoj listi imaju veću gustinu putnika, Gatwick zauzima prvo mesto zbog svoje veoma visoke stope kašnjenja, dopunjene činjenicom da je to aerodrom koji se nalazi najdalje od centra grada.

Dion Pllana, analitičar globalnih putnih trendova

On takođe napominje da su putnici koji prolaze kroz ovaj aerodrom posebno pod stresom tokom letnjih meseci i novogodišnjih praznika, kada je broj putnika veći.

Drugi i treći najstresniji aerodromi na svetu takođe se nalaze u Evropi - Aerodrom Istanbul u Turskoj i Aerodrom Minhen u Nemačkoj.

Aerodrom Istanbul je takođe najprometniji u Evropi sa zabeleženih 64,289,107 putnika u 2022. godini, što ga čini sedmim najprometnijim aerodromom na svetu. Putnici tvrde da često imaju poteškoća pri navigaciji kroz aerodrom zbog njegove ogromne veličine.

Aerodrom u Minhenu, s druge strane, zabeležio je manje od polovine toga u istoj godini, ili 31,642,738 putnika. Međutim, veličina aerodroma u Minhenu je pet puta manja od veličine aerodroma u Istanbulu.

Aerodrom Denver International u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se na četvrtom mestu, a petu poziciju zauzima još jedan britanski, Aerodrom Heathrow. Ovaj poslednji je nekad bio najprometniji aerodrom u Evropi, ali je sada pao na drugo mesto sa 61,614,508 putnika. Isti je manji čak i od aerodroma u Minhenu.

Prema rangiranju VisaGuide-a najstresnijih aerodroma na svetu, pozicije od šest do deset su sledeće:

6. Međunarodni aerodrom Los Anđeles, Los Anđeles, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države

7. Međunarodni aerodrom Rim–Fiumicino "Leonardo da Vinci“, Fiumicino, metro Rim, Italija, Evropa

8. Međunarodni aerodrom Dalas Fort Vort, Dalas–Fort Vort, Teksas, Sjedinjene Američke Države

9. Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi, Kvins, Njujork Siti, Njujork, Sjedinjene Američke Države

10. Međunarodni aerodrom O'Hare, Čikago, Ilinois, Sjedinjene Američke Države