Kairo, Shutterstock

Srpska nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je da od 15. maja 2023. godine uspostavlja direktne letove između Beograda i Kaira. Do glavnog grada Egipta, Er Srbija će leteti tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, srede i petka, dok će se letovi iz Kaira do srpske prestonice realizovati utorkom, četvrtkom i subotom.

Na ovoj ruti, kako je saopšteno, leteće avioni tipa erbas A319. Iz Er Srbije navode i da su avio-karte već u prodaji, po ceni počev od 183 evra po smeru u ekonomskoj klasi, sa uključenim svim pripadajućim taksama.

✈ Beograd - Kairo

Kultura i istorija Egipta privlače veliku pažnju turista širom sveta, a specifična klima učinila je zemlju faraona atraktivnom tokom čitave godine. Prateći potrebe putnika u Srbiji, ali i u širem regionu Balkana, odlučili smo da uvedemo redovnu direktnu liniju između Beograda i Kaira. Letove do glavnog grada Egipta naša kompanija je obavljala od leta 2019. godine i drago nam je što ćemo sada biti u prilici da ponovo spojimo dve prijateljske zemlje,“ izjavio je Boško Rupić, direktor komercijale i strategije Er Srbije.

Kairo

Kairo je najveći grad Egipta i jedan od najmnogoljudnijih gradova na svetu. Prva pomisao kada se pomene Kairo su egipatske piramide na platou kod Gize, jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta i jedino koje je preživelo do danas. Nezaobilazna tačka za svakog ko poseti Kairo je i Egipatski muzej sa svojom bogatom riznicom artifakta iz egipatske istorije, uključujući i jedno od najvećih arheoloških otkrića na svetu, blago Tutankamonove grobnice i zlatnu posmrtnu masku mladog faraona.

Iza bogate istorije drevnog Egipta krije se današnji Kairo, već hiljadama godina udobno smešten na obalama Nila. Kairo danas je nepregledna kolona ljudi i automobila koja funkcioniše skoro besprekorno iako su semafori prava retkost na ulicama Kaira što će učiniti da i obična vožnja taksijem bude prava avantura. Provozajte se do četvrti Zamalek i popnite se na Kairo toranj sa čijeg se vrha pruža pogled na ceo Kairo sve do velikih piramita, ili svratite do Han el Halili bazara koji i dalji odiše orjentalnim duhom davnih vremena.