Najbolje mesto u avionu može da se odabere uz nekoliko trikova, a ono pruža udobnost, dobar pogled ali i uštedu novca.

Foto: Shutterstock

Zgrčene noge i sedenje rame uz rame sa strancima neke su od stvari zbog kojih mnogi ne vole let avionom. Na drugu stranu, avio kompanije se pozivaju na statistiku: letenje je najbezbedniji oblik vožnje.

Ipak, ako žarko želite da dodatno povećate svoju bezbednost, trebalo bi da imate na umu da je studija iz 2007. godine pokazala da su najbezbednija sedišta ona koja se nalaze u zadnjem delu aviona. Putnici koji sede pozadi imaju 40 odsto veće šanse da prežive avionsku nesreću od ljudi koji sede u prvom redu.

Ako želite da uštedite novac

Preko našeg sajta novac možete da uštedite tako što ćete da rezervišete avio karte 53 dana pred poletanje, jer su istraživanja otkrila da su karte tada najjeftinije u proseku.

Ukoliko kupujete karte u poslednji minut, izbegavajte rezervaciju tri dana pred polazak, s obzirom na to da su ponude tada najskuplje.

Istraživanja su takođe pokazala da su karte u proseku najjeftinije za putovanja utorkom, a najskuplje za polaske petkom pa i vikendom, kao i pri kupovini nekoliko dana pred polazak u sred letnje ili zimske sezone ili za praznike.

Ako želite sedište do prozora

Alatke za uzbunu poput Expert Flyer obaveštavaju vas da su mesta do prozora ili hodnika slobodna. Ili možete da napravite podsetnik koji će vam omogućiti da odaberete svoje omiljeno mesto pre ostalih putnika.

U svakom slučaju, ukoliko se odlučite za ranu rezervaciju, imaćete više opcija. Rezervacije su moguće 335 dana pre poletanja aviona.

Ako želite više od jednog sedišta

Ako ne volite da sedite u blizini ljudi, dece ili životinja, jednostavno pitajte da li možete da dobijete mesto pored kojeg se nalazi prazno sedište. Iako deluje sumnjivo, ovaj predlog često uspeva.

Ako putujete s nekim, rezervišite sedište do hodnika i sedište do prozora. Mesto u sredini jedno je od najomraženijih, tako da postoji velika verovatnoća da tu neće sedeti niko. Ukoliko se to dogodi, svakako možete da zamolite putnika da zamenite mesta – većina će rado pristati na to kako ne bi sedela u sredini.

Ako želite više prostora za noge

Jasno je: sedišta do hodnika su najbolja opcija, a postoje i sajtovi kao na primer Seat Expert i Seat Guru koji vam pomažu da pronađete najkomotnija sedišta.

Ako želite miran let

Ukoliko niste ljubitelj turbulencija (retko ko jeste), trebalo bi da izaberete veći avion jer oni lete na većim visinama, izbegavajući nalete vetrova u nižim slojevima atmosfere. Druga opcija bila bi rezervacija karte za sedište do krila aviona – ova zona navodno je jedna od najstabilnijih u avionu.

Ako želite miran san tokom leta

Držite se sredine aviona. Ne samo da postoje manje šanse da će vas turbulencija probuditi, već nećete morati da slušate graju u redu za toalet. (Izvor: Business Insider)