Na Aerodromu “Nikola Tesla” postavljen je simulator putničkog aviona Boeing 737-800, u kome svi zainteresovni mogu da iskuse doživljaj letenja.

Ovakvom uslugom beogradski aerodrom staje rame uz rame sa londonskim, berlinskim, briselskim i praškim aerodromom i tako postaje peti aerodrom u Evropi koji pruža mogućnost simulacije upravljanja putničkim avionom.

Simulator letenja nalazi se u javnoj zoni Terminala 2, preko puta šaltera za prijavu putnika.

Simulator je replika aviona tipa Boeing 737-800, najprodavanijeg aviona nove generacije. Većina zemalja ga koristi u svojim flotama, maksimalna visina leta je 40.000 stopa, brzina 860 km/h, maksimalni broj putnika 183.

Simulator je opremljen svom navigacionom i bezbednosnom opremom, baš kao i sam avion. Na simulatoru još postoji i mogućnost komunikacije sa kontrolom letenja, postavljanje realnog vremena i meteoroloških uslova, a baza obuhvata čak 18.000 aerodroma.

Prvi probni let na simulatoru na beogradskom aerodromu se odvio sa poletanjem ka Avali, obletom oko gradskog regiona i sletanjem iz pravca Ade Međice.

– Od danas, Aerodrom je jedino mesto u Srbiji i regionu, gde svi naši putnici i posetioci, ali i zainteresovani sugrađani, mogu da se oprobaju u simulaciji upravljanja putničkim avionom i da osete skok adrenalina. Postavljanjem simulatora letenja, pružamo jednu potpuno novu i inovativnu uslugu koja ima za cilj da svim posetiocima beogradskog aerodroma omogući da se kvalitetno zabave. Želja nam je da aerodrom postane mesto na kojem će se ljudi okupljati, zabavljati, popiti kafu, zabeležiti svoj boravak na fotografijama, bilo da su naši putnici ili ne. Ovo je još jedan u nizu projekata kojim naša kompanija potvrđuje da smo u neprekidnom procesu investiranja i modernizacije i proširivanju komercijalnih usluga – istakao je v. d. generalnog direktora Aerodrom Nikola Tesla, Saša Vlaisavljević.

Idejni tvorac simulatora Života Zuvić, zahvalio se Saši Vlaisavljeviću i menadžmentu Aerodroma Nikola Tesla, kompaniji Air Serbia i direktoru i menadžmentu Jat tehnike na razumevanju i podršci da se ovaj projekat realizuje.

– Želimo da opravdamo poverenje koje smo kroz istoriju vazduhoplovstva dobili u zalog, da naša krila budu među vodećim projektima evropskih aerodroma. Sama činjenica da smo jedan od pet aerodroma koji poseduju simulator na svom terminalu, daje nam za pravo da se izražavamo u tom pravcu – rekao je Zuvić. (Aerodrom Nikola Tesla Beograd)