Hvar je jedno od najlepših pa i najpoznatijih hrvatskih ostrva koje se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zbog velikoga broja sunčanih dana, često se naziva i Sunčani Hvar.

Hvar (foto: Shutterstock)

Na Hvaru se, pišu Novosti, može uživati u svemu: u mirisu borovine, slušanju zrikavaca, nestvarno prozirnom moru, lutanju kamenim uličicama Hvara, Starog grada ili Jelse, ukusu ribe sa žara i domaćeg vina, pogledu na cvet agave visok nekoliko metara, medu od lavande. Jer, ovde je sve u znaku lavande – od sladoleda, do ukrasnih magneta.

Trajekt od Splita do Hvara košta 40 evra, a od Drvenika do Sućuraja 20.

Hvar su i ove godine “okupirali” Britanci, Slovenci i Italijani, ali ima i Mađara, Čeha, Poljaka, i sve više Srba.

Grčki polis Faros su u četvrtom veku pre nove ere osnovali kolonisti sa ostrva Paros. I danas se u lokalnim muzejima mogu naći ploče sa grčkim i rimskim natpisima. Ali to nije jedina egzotika. Kad čovek zakorači u unutrašnjost ostrva, naići će na kamena seoca, u kojima ljudi uveče igraju balote, a na zidovima još stoje izbledele petokrake i napisi “Živjela Federativna Narodna Jugoslavija”.

Predveče, grad Hvar vri kao košnica: razni jezici, ulični svirači, parovi sa decom… Posebna atrakcijaa je hvarska tvrđava Fortica (Španjola), sa fantastičnim vidikovcem i ostacima zatvora u podrumu, ali i Tvrdalj renesansnog pesnika Petra Hektorovića u Starom gradu, sa ribnjakom i vrtom skrivenim iza kamenih zidina.

Omiljene plaže turista su na Paklenim otocima, posebno Palmižana, zatim Hula hula, Amfore, ostrvce Zečevo… Iz Starog grada i Jelse brodići voze do Bola, na Braču, gde se nalazi, po mnogima najlepša jadranska plaža, Zlatni rat.

U muzeju dominikanskog samostana u Starom gradu nalazi se pinakoteka sa delima renesansnih majstora, među kojima je najvrednije Tintoretovo “Oplakivanje Hrista”. Na suprotnom zidu je raspeće Đakoma Pjacete, koje važi za najlepše u Dalmaciji. (Novosti)