Ulcinj je sve posećeniji poslednjih godina, a kajt surfing, surfovanje uz pomoć padobrana, sve se više razvija u Crnoj Gori.

Sve više ljudi iz Srbije dolazi u Ulcinj i upražnjava kajt surfing, kaže Ćamil Hodžić iz Kajt surf kluba u Ulcinju.

Hodžić, koji je među prvima na Ulcinjskoj rivijeri osnovao kajt surf klub, “Dolcinium”, pre devet godina, kaže da se tada retko ko bavio tim sportom, a u međuvremenu se toliko razvio da danas samo na Ulcinjskoj rivijeri ima 100 kajtova.

“Danas je velika plaža u Ulcinju ozbiljna destinacija, naročito za početnike, jer su dobri uslovi – udaljenost od objekta, spasilački čamci, dobar vetar”, rekao je Hodžić.

Kaže da dosta ljubitelja ovog sporta dolazi iz Srbije, ali i iz zapadnoevropskih zemalja – Švajcarske, Austrije, Norveške, kao i iz regiona. Jedan od instruktora kajt surfinga Nemanja Škobić kaže da je potrebno 8-12 sati da se sport savlada, ali da sve zavisi od učenika.

“Svrstava se u ekstremni sport, ali imamo sreće da nemamo toliki broj povreda – samo male ogrebotine, malo se ugruvamo, što se dešava i na drugim plažama sa koralima, drvećem, raznim predmetima”, rekao je Škobić.

Prvobitno su se samo muškarci bavili kajt surfingom, a poslednjih godina interesuje se i sve veći broj žena.

“Što se tiče turista, jako je veliko interesovanje. Za nekoliko godina ovo će biti mali prostor za broj zainteresovanih”, rekao je Škobić.

U klubu Dolcinium, osim kajt surfinga, svake godine organizuje se i muzički festival, ove godine će se održati od 29. juna do 3. jula. “Dnevno dolazi oko 2.000 do 3.000 ljudi. Muzika, od džeza, preko soula, fanka, do haus i lajv muzike…”, rekao je Hodžić.

U odnosu na prethodnu godinu, u istom periodu ove, broj gostiju na Ulcinjskoj rivijeri je u porastu i očekuje se da će i ova sezona biti dobra.

Isat Dragovoja iz Hotelsko turističkog preduzeća “Ulcinjska rivijera” kaže da najviše gostiju ima iz regiona i da su oni tradicionalno najbolji gosti.

Ulcinjsku rivijeru posećuju i gosti iz zapadne Evrope – Nemačke, Engleske, Holandije, Italije i Francuske. Sezona na ovoj rivijeri traje do oktobra, kaže Dragovoja i ističe da Ulcinj nije samo turistička, već i istorijska atrakcija.

Druga osobenost, kaže on, jeste Ada Bojana, specifična i po vrsti turizma i po geografiji, jer se tu reka Bojana uliva u Jadransko more. (B92/Tanjug)