Aerodrom Oslo je renoviran a sada ima najzeleniji terminal na planeti i novi zakrivljeni krov dug 300 metara.

Aerodrom Oslo

Renoviranje je koštalo oko milijardu i po evra a delo je kompanije Nordic Office of Architecture. Aerodrom Oslo proširen je na 117.000 kvadratnih metara površine, a njegov kapacitet na 32 miliona putnika godišnje.

Projekt je obuhvatio proširenje postojećeg terminala sa 11 novih gejtova i 10 parking prostora za avioni a dodate su i nove železničke stanice u centru aerodroma. Gradnja je počela 2011. godine.

Nova 300 metara duga struktura krova pokrivena je kombinacijom reflektirajućih panela i drveća iz skandinavskih šuma. Prostor karakterišu i veliki prozori i staklene površine kroz koje se pruža pogled na pistu s jedne strane i zahvaljujući kojima unutra prodire mnoštvo svetlosti, a putnicima pruža osećaj sigurnosti i bezbrižnosti.

Potrošnja energije smanjena je za više od 50 posto u odnosu na postojeći terminal, a birajući ekološke materijale emisija CO2 je smanjena za 35 posto.

Arhitekte tvrde da je ovo jedan od energetski najefikasnijih terminala sveta i putnicima najavljuju lepa iskustva. (klix.ba)