U Trapatani na Siciliji turistička agencija grada došla je na ideju da organizuje “mafijaške ture”.

Sicilija

To će biti obilazak nekoliko lokacija povezanih s tom kriminalnom organizacijom, što je izazvalo nezadovoljstvo lokalnih vlasti, preneo je list Republika.

Vlasnik agencije Đani Griljo napisao je na sajtu “Mafija tura – Antimafija tura” (Mafia Tour – Atimafia Tour) u pokušaju da stiša raspravu, ali je polemika nastavljena.

“To je ludost i uvreda za ceo grad”, izjavio je gradonačelnik Trapanija Vito Damiano, koji je zatražio zatvaranje sajta “Esay Trapani” koji organizuje te ture.

Griljo je indirektno odgovorio na sajtu da se tura organizuje radi informisanja i “potrage za istinom” o mafiji.

“Osećamo potrebu da obavestimo turiste koji obilaze Siciliju da saznaju šta je to mafija. Naša mafijaška tura je zapravo akcija protiv mafije”, naveo je Griljo.

Moto te ture je “Mafija ubija ali i ćutanje”, stih pesnika i novinara Pepina Impastata, koji je rođen u mafijaškoj porodici i koga je u 30. godini 1978. godine ubila sama mafija.

“Mafijaška tura” se organizuje pola dana ili ceo dan. Obuhvata obaveznu posetu muzeju posvećenom mafiji u Salemi, malom mestu na oko 20 kilometara od Trampanija.

Muzej nudi eksponate koji objašanjavaju odnose mafije s politikom i religijom, kao i ubistva, nezakonite radnje i novinske članke posvećene Koza nostri.

Turisti mogu da posete i mesta u kojima su boravili istorijski poznati mafijaši kao što je grad Korleone, u kome su bili Toti Rina i Bernardo Provencano ili Kastelvetrano, grad Matea Mesina Denara, za kojem se smatra da je sadašnji vođa sicilijanske mafije.

U Italiji postoje četiri organizovane kriminalne grupe. N’drangeta važi za najjaču i najokrutniju, a ostale su sicilijanska Koza nostra, napolitanska Kamora i Sakra korona unita iz Apulije. (b92)