Pravi Rimljani u Rimu lako prepoznaju turiste, to jest one koji se ne ponašaju “kao Rimljani”…

Rim (foto: Shutterstock)

Zato se setite one stare izreke “Kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin” i obratite pažnju na ono što odaje turiste u Večnom gradu…

Kafa za poneti
U Italiji ne postoji tako nešto. Nikada nećete sresti Italijana da šeta ulicom sa papirnom čašom kafe u ruci. Kafa se u Italiji pije u trenutku kada je napravljena i tamo gde je napravljena. Takođe, Italijan nikada neće piti kafu sa mlekom posle podneva. Kap mleka u vašem espresu, posle 12, lako će vas odati.

Oblačenje “kao da vas niko ne gleda”
Ne treba posebno isticati da je moda italijanska stvar. Zato, kada ste u poseti Rimu, izbegavajte havajske košulje, sportske majice, japanke, kao i bejzbol kačkete. Iako su milanezi prepoznatljiviji po modi, ni Rimljani ne zaostaju, pa će po ovakvoj odeći lako prepoznati turistu.

Izbegavanje “vazdušnog” poljupca
Bliski prijatelji, kako muškarci tako i žene, prislanjanjem obraza uz obraz i “vazdušnim” poljupcem. Ukoliko vam neko uputi ovaj znak pažnje, nije pristijno izbegavati ga.

Dva, tri ili četiri obroka
Iako se to smatra za njihov običaj, mnogi Italijani ne jedu četiri jela za jedan obrok (antipasto, primo, secondo, dolce), pa ne morate ni vi. Slobodno naručite samo nešto sa primo i secondo menija za ručak i nećete pogrešiti.

Oklevanje u vožnji ili pri prelasku ulice
Rimljani voze agresivno, ali se ni pešaci ne ponašaju drugačije u saobraćaju. Samo izgledajte dovoljno uverljivo u želji da pređete ulicu ili je nikada nećete preći. Saobraćaj u Rimu je veoma haotičan, vozači će vam svirati i vikati na vas, a na vama je samo da ih ignorišete, da se trudite da se ne iznervirate i da nastavite svojim putem. (cntraveler.com)