Istočna Evropa je jako atraktivno područje, bogato netaknutom prirodom, raznolikim krajolicima, skrivenim draguljima i gradovima koji će vas iznenaditi svojom lepotom.

Grčka (foto: Shutterstock)

Takođe, tu si i drevne tradicije, istorijske znamenitosti, ukusna tradicionalna hrana i još mnogo toga. Ovaj deo sveta nudi ponešto za svaku vrstu putnika, od onih koji traže luksuz, do ljubitelja avantura.

Na desetom mestu liste nalazi se Belorusija, zemlja 11.000 jezera. Za ljubitelje prirode, Belorusija je raj na zemlji. Veliki deo teritorije prekrivaju šume, hiljade jezera je okruženo predivnom prirodom, jako je pogodna za planinare, a Minsk važi za jako uzbudljiv grad. Ono što svakako vredi obići u Belorusiji je Nesviški dvorac, koji se nalazi na UNSECO-voj listi svetske baštine.

Deveto mesto zauzela je Moldavija, idealno mesto za ljubitelje vina. Jeste li znali da je Moldavija sedmi najveći izvoznik vina u svetu? Upravo zbog toga je je zovu “zemlja s vratima otvorenim za raj vina”. Dva najveća svetska vinska podruma nalaze se u Moldaviji, najveći na svetu je Milestii Mici vinarija, a drugi po veličini je Cricova vinarija. Ukupna dužina podzemnih galerija u Milestii Mici vinariji je 200 kilometara.

Na osmom mestu nalazi se Bosna i Hercegovina, koja je nazvana zvezdom u usponu Balkanskog poluostrva. U tekstu se navodi da broj turista u BiH konstatno raste, a da se lepo Sarajevo svrstava među top 50 najboljih gradova na svetu. Prema proceni Svetske turističke organizacije, Bosna i Hercegovina će biti treća zemlja sa najvišom stopom turističkog rasta između 1995. i 2020. godine. Kao destinacija koja se mora posetiti izdvojen je Mostar, slikovita destinacija puna šarma.

Sedma na listi je Rumunija, karpatska kolevka. Karpati su drugi najduži planiniski lanac u Evropi, a 51 odsto njihovog planinskog niza čini srce Rumunije. Ukoliko ste planinar, ,mnogo je područja koja treba istraživati, ali savetuje se da ostanete na označenim rutama ili da angažujete vodiča. Preporučuje se obavezna poseta Drakulinom dvorcu.

Šesto mesto pripalo je Sloveniji, srednjovekovnom dragulju. Slovenski reljef je bogat i raznovrstan, obiluje planinama, livadama, jezerima i pećinama. Jako je atraktivna i njena ruralna turistička ponuda. Kao najfascinantniji srednjovekovni gradovi izdvojeni su Ptuj, Škofja Loka i Piran, te sela Štanjel, Vipavski Križ i Šmrtno. Takođe, preporučuje se i poseta neverovatnih slovenskih banja.

Peta je Estonija, fascinantna mala zemlja u kojoj se kao najpopularnija destinacija izdvaja Tallin. Pärnu je s prekrasnim plažama, banjama, noćnim klubovima i predivnim šetalištem uz more, glavna letnja destinacija. Estonija je poznata po arhitekturi, posebno po istorijskim građevinama razasutim po celoj zemlji. Ono što morate videti definitno je Tartu, dom novog estonskog Nacionalnog muzeja.

Na četvrtom mjestu je Mađarska, u kojoj je Budimpešta glavna atrakcija. Termalne banje u Budimpešti privlače hiljade posetilaca svake nedelje. Najpoznatija među njima je Széchenyi. Opremljena je s 15 unutarnjih kupatila, tri velika spoljašnja bazena, a jednako je atraktivna i među meštanima i turistima.

Na trećem mestu nalazi se Hrvatska, koja je nazvana top destinacijom za motocikliste. Hrvatska je 2013. Godine bila najatraktivnija destinacija za motocikliste, a stvari se ni sada nisu promenile. Za one koji su zainteresovani za nešto drugo, Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi. Tu su nacionalni parkovi, prekrasna obala atraktivna za jedrenje, ronjenje i druge sportove na vodi, Istra, Kvarener, Zadar, Split i neizostavni Dubrovnik.

Drugo mesto pripalo je večno fascinantnoj Češkoj koja nikad ne gubi svoju čar. Prag važi za najppularniju destinaciju, a tursti takođe vole i destinacije kao što su Kutna Hora i Český ráj. Za ljubitelje piva Plzen je dobro poznato odredište. Omiljena destinacija ekipe Argophilia Travel Newsa je Ostrava, posebno tokom sezone gljiva. Tada bi trebalo da probate kulajdu, vrhunsku gustu supu sa šumskim gljivama i mlekom, ili tradicionalni gulaš od gljiva.

I konačno, na prvom mestu nalazi se Grčka, kolevka bogova. Najpopularnije odredište je Atina, zatim slede idilična ostrva Sanatorini, Mikonos, Rodos i Krit. Trustima je jako interesantna i centralna Makedonija, pogotovo Halkidiki i Olimp. Ipak, najposećeniji deo zemlje je Severna Grčka, s odredištima kao što su Solun, Komotini, Ioannina i Larissa. (klix.ba)