Nekoliko dana u Firenci – fenomenalna ideja! Posetite grad kulture, bogate istorije i izvrsne gastronomske ponude.

Firenca (foto: Shutterstock)

Uostalom, za mnoge je Toskana najljepši deo Italije, pa se onda čini da je najbolje početi sa upoznavanjem njenog glavnog aduta, Firence.

Firenca je bukvalno grad spomenik, a na početku, za oko će vam zapeti slavna katedrala Santa Marija del Fiore, čija je impresivna kupola jedan od najčešćih motiva svih firentinskih razglednica. Nju je izradio renesansni umetnik Filipo Bruneleski. Ulaz u katedralu je besplatan, a poseta se naplaćuje 10 evra.

Druga stvar koju ovde valja obavezno videti jeste Galerija Ufizi. Ovde su mesto našle umetnosti porodice Mediči (koja je praktički izgradila Firencu), a s vremenom se muzej obogatio i mnogim drugim umetničkim remek delima. Mikelanđelo, Rafael, Ticijan, Leonardo, svi su mesta našli u ovoj galeriji, a verovatno najpoznatija slika koja se čuva unutra je “Rođenje Venere” Sandra Botičelija. Topla preporuka je da karte nikako ne kupujete na licu mesta, već putem Interneta. Na taj način platićete par evra više, ali imati i direktan ulaz, čime izbegavate stajanje u redu koje znada potraje i satima.

Pjaca dela Sinjorija jedan je od dva najpoznatija trga, a upravo se u njegovoj blizini nalaze gore spomenuta i opisana Galerija Ufizi. Ovde je smešteno i nekoliko palata od kojih je najpoznatija Palaco Većio), ali i replika Mikelanđelovog Davida.

Ne smete propustiti ni slavni Ponte Većio (stari most) koji premošćuje reku Arno. Danas je on krcat zlatarama, dok su nekad na njemu vladali mesari. Naravno, prepun je (baš kao i slična poznata mesta širom sveta) ljubavnih katanaca, jer se baš na njemu parovi zaklinju na večnu ljubav.

Izbegavajte restorane za turiste. Idite malo dalje od centra, gde ćete naći dosta povoljniju hranu, dok ćete u centru, ako ne znate gde idete, prosečan i po ničemu poseban obrok, masno platiti. Ako želite da pojedete nešto s nogu, topla preporuka ide za SandwiChic, gde se navodno spremaju najbolji sendviči u celom gradu. Ako vam je ipak favorit uobičajena italijanska hrana poput pice, odšetajte malo dalje od grada i sednite u piceriju Man De Amicis, gde se pica topi u ustima i povoljne su cene.

Via Roma, Via Por Santa Marija i Via Kalimala tri su ulice u kojima se može obaviti vrhunski šoping. Što se tiče vina, najpre Chiantija, njega potražite u blizini glavnog gradskog tržnog centra, koji se nalazi pokraj bazilike San Lorenco. (Izvor: punkufer.hr)