Grad koji je nekad bio sedište Mletačke Republike i danas je idealan za provođenje romantičnog vikenda. Istorija i arhitektura će vas oduševiti, a mi predstavljamo listu stvari koje bi bilo dobro videti i uraditi u Veneciji.

Istražite mostove
S obzirom da grad “pliva” na vodi i prepun je kanala, mostovi spajaju zgrade i šetališta. Skoro svaki most je priča za sebe, uređen s mnogo detalja, drugačijeg stila i veličine, a venecijanski mostovi su takođe jedan od simbola grada. Rialto, Skalzi i Kostitucione samo su neki koje bi obavezno trebalo da obiđete.

Uživajte u ribljim specijalitetima
Pošto more definiše Veneciju kao grad, logično je da je ponuda ribe ogromna. Ribarnice nude posebno iskustvo, a u njima ćete naći mnoge vrste za koje niste ni znali da postoje. Za najbolji doživljaj, posetite pijace Rialto i Kjođa.

Duždeva palata
Jedno je od mesta u Veneciji koje nipošto ne bi trebalo propustiti. Sagrađena je još u 14. veku,a zadiviće vas arhitekturom, unutrašnjim uređenjem i izložbama. Za vreme vladavine Mlečana, sve važne političke odluke donosile su se upravo ovde, pa zavirite u palatu i osetite dašak istorije.

Jedite i pijte poput Venecijanaca
Iako su turisti navikli da gledaju poznate trgove, katedrale i palate, nipošto ne bi trebalo zapostavljati ni gastronomiju. Brojne taverne i restorani u ulicama kriju mnoge specijalitete – od aperitiva probajte likere ombra i spritz, a za jelo naručite “Sarde in saor” ili “Rixoto de go”.

Zabavite se na karnevalu
Pored onog u brazilskom Riju, venecijanski karneval je najpoznatiji na svetu. Svake godine odvija se dan pre čiste srede, a tradicija seže još u 1162. godinu. Veličanstvene maske svake godine navedu brojne turiste da se priključe karnevalskoj povorci.

Ne zaboravite na Veliki kanal
Ova glavna gradska raskrsnica dužine 3.8 kilometara prolazi celim gradom. Možete da je obiđete vodenim taksijima i gondolama, omiljenim prevoznim sredstvom turista. Kanal je građen pet vekova i prikazuje moć grada kad su njime vladale bogate porodice

Provozajte se gondolom
Doći u Veneciju a ne provozati se gondolom je velika šteta. Dok se vozite s patnerom, uživajte u pogledu na fascinantnu arhitekturu.

Posetite San Đorđo Mađore
Poznata crkva je odvojena od grada, na zasebnom malom ostevu. To joj daje poseban šarm i izgled oaze, a za njen nastanak zaslužan je arhitekt Paladio. Na ostrvu se nalaze još i pozorište i biblioteka.

Za kraj, još malo umetnosti
Ne propustite obilazak crkve Svetog Marka, zaštitnika Venecije. Ova katedrala je vrhunsko remek-delo. Sagrađena u 12. veku, dom je mnogih statua, slika i ostalih vrednih umetničkih dela. Zlata u njoj ima mnogo, što ponovo govori o bogatstvu Venecije. (punkufer.hr)