Ruski Sankt Peterburg nedavno je po izboru World Travel Awards-a proglašen za najbolju kulturnu destinaciju na planeti.

Sankt Peterburg (foto: Shutterstock)

Sankt Peterburg, grad značajan za istoriju zemlje i drugi grad po veličini u Rusiji, relativno je mlad. Osnovan je tek početkom 18. veka. Za njegov nastanak zaslužan je car Petar Veliki, koji ga je izgradio i proglasio prestolnicom, što je i ostao, sve do Oktobarske revolucije.

U grad su na carev poziv stigle najbolje arhitekte iz cele Evrope koji su sagradili jedan od najmodernijih i najlepših gradova. Mnoge građevine podsećaju na one u Parizu, jer je car “bio lud” za glavnim gradom Francuske.

Zahvaljujući svemu tome, grad su uskoro ukrasile brojne crkve, palate i muzeji, a padom Sovjetskog Saveza, iz godine u godinu raste i broj posetilaca.

Ako posetite ovaj divan grad, ovo ne smete da propustite.

Kazanska katedrala
Ovo remek delo neoklasicizma, koje potpisuje arhitekta Andrej Voronikhin, šteta je preskočiti. Sagrađena je u 19. veku, za vreme komunizma služila je kao muzej, ali prvobitna namena vraćena joj je 1992. godine.

Aleksandrinski teatar
Možete mu se diviti i spolja, ali preporuka je da se “isprsite”, kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju.

Groblje Tikhvin
Rusija je svetu dala more umetnika, a neki od najslavnijih, kao što su Dostojevski, Nabokov i Čajkovski, živeli su u Sankt Peterburgu. Ovde su na kraju i sahranjeni, pa im možete odati počast na groblju Tikhvin.

Muzej Kunstkamera
Posetite najstariji muzej u Rusiji, kojeg je 1714. osnovao car Petar Veliki. Radi se o muzeju etnologije i antropologije koji je prepun neobičnih eksponata.

Bele noći
Ukoliko putujete u junu, nemojte da propustite Festival belih noći. Zbog svoje lokacije, u junu u gradu gotovo i nema mraka, a od maja do jula, održava se festival prepun koncerata, vatrometa…

Opustite se u “Marsovom parku”
Park nazvan po rimskom bogu rata smestio se u samom centru grada. Radi se o zelenoj oazi, a jedini je problem što kad jednom u njega dođete, možda više nećete hteti da odete iz njega.

Krstarica Aurora
Naučite sve o ruskoj vojnoj istoriji u muzeju koji se nalazi unutar broda Aurora. Ovaj vojni brod se jasno, nalazi, na reci Nevi.

Ermitaž
Jedan od najslavnijih i najvećih svetskih muzeja svoje je mesto našao u Sankt Peterburgu. Na njega zaista ne treba trošiti reči, jer ako dođete u Sankt Peterburg i ne vidite Ermitaž, to vam je kao da ste u Rimu i ne obižete Koloseum. (Izvor: punkufer.hr)