Zašto Jork? Svega nekoliko gradova na svetu može konkurisati Jorku svojom istorijom i karakterom. Ovaj slikoviti priobalni grad, okružen starim zidinama, ima fascinantno poreklo koje se proteže unazad 2 hiljade godina.

Jork (foto: Shutterstock)

Ovde su se krunisali rimski carevi, a od tada grad je lepo ostario. Od staklenih vitraža na srednjevjekovnoj katedrali do rimskih ulica koje se ovde protežu, istorija je nezaobilazan faktor ovog grada.

U centru, u kojem skoro pa nema prometa, naići ćete na zaljubljenike u pivo kako nesmetano lutaju od pivnice do pivnice. Svako skretanje u novu ulicu činiće vam se kao da ste otkrili novi segment iz bogate istorije grada.

Međutim unutar lepo klesanog kamena, bogato urešenih crkvi i popločanih ulica, pronaći ćete živahan centar grada u kojem se svetski poznati dizajneri tuku za prostor s pabovima i kafićima, galerijama i delikatesnim radnjama.

Sve ono što je prosečnom turisti potrebno. Jedan od najstarijih britanskih gradova prepun je muzeja, pozorišta, atrakcija ali i restorana. A isto tako ovaj grad savršen je kao baza za istraživanje britanske obale i njenih malih gradova.

Kada posetiti ovaj grad?

U Jorku ne postoji sezona. Tokom cele godine, bez obzira na vreme, festivali i događanja privlače mnoge posetioce, istoričare, šopingholičare ali i zaljubljenike u sport i hranu. Ali ipak leto i proljeće mogu se izdvojiti kao doba godine kada ovaj grad ugošćuje najviše posetilaca i ujedno je najskuplji period tokom godine. Međutim za razliku od mnogih drugih gradova, Jork posebno zaživi tokom jeseni i zime.

Hladan, a magičan, obasjan svetiljkama i posebnom atmosferom. Zamislite bledi mesec kako se diže iznad sene katedrale, večernje ulice ispunjene zvukom zvona. Mnogi pabovi imaju terase koje su grejane kako biste mogli da uživate u pivu ili čaju uz topli ugođaj vatre, nakon šetnje.

Šta videti?

Samo lutajte. Bilo gde. I posmatrajte. Prvo nećete moći da verujete šta vidite, pročelja starih zgrada koja odolevaju zubu vremena i ponosno pokazuju svu svoju raskoš. Prošetajte kroz srednjevekovnu ulicu Šambles koja se proteže paralelno uz ulicu Lou Pitergejt, koja je poznata po tome što je bila poprište bitke Rimljana s Britancima.

Lutajte ulicom sve dok ne stignete do katedrale i do ulica koje je okružuju. Nakon duge šetnje red je da se i dobro pojede. Gurmanski centar grada definitivno su ulice Fosgejt i Valgmejt, u kojima se nalazi restorani za svačiji ukus. Dopustite da vas ove ulice odvedu do Nacionalnog železničkog muzeja, ali i do mnogobrojnih malih zanatskih pivnica.

Kako bilo da bilo, Jork je grad koji se uzdiže iznad kosmopolitskih destinacija i svom posetiocu nudi posebnu čar i novi način uživanja u istoriji, istraživanju i hrani. Ako život pruži ruku i povede vas putem Jorka nikako nemojte propustiti priliku i prošetati srednjevekovnim ulicama kojima su nekada šetali brojni engleski plemići. (punkufer.hr)