U Bangkoku, iako je haotičan grad, može da se vidi i doživi svašta i to samo za jedan dan. Važan je samo dobar plan.

Bangkok (foto: Shutterstock)

Pre svega, treba svuda putovati “tuk-tukom”, malim taksijem motorom, koji se provlači kroz zakrčene ulice. Pre ulaska u “tuk-tuk” dogovorite se o ceni, a možete ga iznajmiti i na ceo dan.

10.00
U palati Vat Po se nalazi najvažniji hram u čitavom Tajlandu. Prepun je turista. Ovde je rođena tai-masaža, a posetiocima je najinteresantniji ogromni zlatni Buda. Ko ne voli gužvu može da poseti Vat Suthat, gde se nalazi bronzani Buda. Čitav kompleks je bogato ukrašen i vredan posete.

12.00
Tajlandska hrana je veoma ukusna, a na ulici svi jedu pad tai, som tam, jela sa pirinčem… Obavezno treba probati durian, slatko voće koje ima specifičan, za mnoge neprijatan miris.

14.00
Tajland je poznat po tradicionalnom, lutkarskom pozorištu. Lutke igraju narodne poučne priče iz Ramajane, a lepa predstava (počinju svakog dana u 14 časova) se može pogledati u umetničkoj kući Baan Silapin.

16.00
Tura kanalom je nezaobilazna atrakcija, jer se svi turisti oduševe kako funkcioniše ovaj transportni sistem. Ovde je osnova socijalnog života, pa i moderne kuće mogu da se vide duž kanala, koji podseća na Veneciju. Tu su i hramovi, restorani, ali i plutajuća pijaca na kojoj obavezno treba nešto kupiti.

18.00
Ko voli da šopinguje obavezno mora da ode na pijacu Čatučak (ili Džej-džej), jer je to nepregledan tunel radnji. Bangkok je meka za šoping, glavne radnje su u Kao San Roudu, dok je noćna kupovina najbolja na otvorenom – u “Azijatiku”, gde se prodaju suveniri, garderoba, nakit…

20.00
Najpoznatiji bar na krovu nalazi se na 61. spratu hotela “Banijan tri”, i uz koktel nudi pogled na grad od 360 stepeni.
(Izvor: novosti.rs)