Mantova je italijanska prestonica kulture 2016, a mi predstavljamo najbolji vikend provod u ovom gradu.

UNESCO je Mantovu na listu zaštićene svetske baštine stavio 2008., zbog čudesne arhitektonske i umetničke ostavštine porodice Gonzaga, koja je vladala Mantovom četiri veka.

Centar grada je kompaktan i može se vrlo brzo prepešačiti, a mi vam predstavljamo stvari koje ovde treba videti i uraditi.

Pogled sa San Giorgio mosta
Nema boljeg načina za divljenje Mantovi nego gledati refleksiju grada na jezerima koja ga okružuju. Razmislite i o bukiranju izleta brodom po jezerima, što je vrlo romantično i donosi vam bodove kod bolje polovine.

Duždeva palata
Raskošna rezidencija već spomenute porodice Gonzaga jedna je od najimpresivnijih evropskih građevina, s obzirom na veličinu od 34 hiljade kvadratnih metara i više od 500 soba. Sagrađena je još i pre vladavine Gonzaga, a s obzirom na dugotrajnost gradnje sadrži mnogo arhitektonskih stilova.

Trgovi u centru
Ne znamo koji pre spomenuti, jer je svaki na svoj način lep. Sordello, Broletto, Erbe, Mantegna idealna su mesta da se popije kafa i uživa u suncu Mantove.

Teatar Scientifico del Bibiena
Par stotina metara od Piazze Sordello smestio se ovaj teatar koji je uređivao Đuzepe Piermarini, čovek koji je zaslužan za izgled milanske Skale. Mesec dana nakon otvaranja, u njoj se s novom operom pojavio i Mocart, a danas se ovaj teatar smatra remek delom barokne arhitekture i vredi ga posetiti i kad u njemu nema događanja.

Bazilika Sant’ Andrea
Smestila se na Piazza Mantegna, a vrlo je važna jer se u njoj čuva relikvija naziva ‘Najvrednija Hristova krv’. Navodno se zaista radi o Isusovoj krvi, a vernici i turisti je mogu videti na povorci koja se održava na Veliki petak.

Palata Te
Otprilike kilometar od istorijskog centra, nalazi se palata Te, koja je vredan primer manirističke arhitekture. Nju je izgradio Rafaelov učenik Đulio Romano, a najljepši deo palate su njene mnogobrojne freske.

Festivaletteratura
Kako bi najbolje doživeli duh italijanskog grada kulture, posetite ga u septembru, kad se održava Festivaletteratura, najvažniji italijanski književni festival. On privlači brojne pisce, uključujući i dobitnike Nobelove nagrade, a na njemu učestvuju pisci iz celog sveta. (punkufer.hr)