Ukoliko planirate vikend u Ljubljani, znajte da vas čeka odličan provod, a uz to i besplatan!

Ljubljana (foto: Shutterstock)

Odmor u parku Tivoli
Radi se o najvećem parku u gradu, a posebno je krcat leti, kada ljudi ovde dolaze da prošetaju, pojedu sladoled ili jednostavno ispruže se na livadi. Tako da, kad vam dosadi grad, dođite ovde i uživajte u miru i zelenilu.

Potražite istoriju u ljubljanskom dvorcu
Ljubljanski dvorac je zapravo dobro očuvano utvrđenje na brdu s koga puca pogled na ceo grad. Do njega vam ne treba mnogo vremena, a i sve oko dvorca je besplatno. Prošetajte obližnjim parkom, napravite novu profilnu fotografiju za Fejsbuk, a ako možete, dođite u vreme Srednjovekovnog festivala, jer ćete se tad osećati kao da ste ušli u vremensku mašinu.

Vožnja ‘kavalirom’
Kavaliri su mala električna vozila koja vas voze uokolo po centru grada. Saobraćaju od 8 do 8, možete ih dozvati i zaustaviti na ulici, a najbolja stvar je što su potpuno besplatni.

Razgledajte izložbu uz reku Ljubljanicu
U ulici ‘Krakovski nasip’ koja prolazi uz reku, svakih par meseci postavlja se nova izložba. Teme su vrlo različite, a nekad su i vezane za aktuelne događaje u gradu.

Priključite se trčanju
Da, trčanje je uzelo maha i u Ljubljani, i to je tamo najpopularniji sport. Trče apsolutno svi, od 7 do 77, pa neka vas u popodnevnim satima ne iznenade velike grupe trkača. Ako ste i vi ljubitelji ove aktivnosti, slobodno se priključite nekoj grupi koja je besplatna.

Ne propustite ‘Noć muzeja’
Kao i u Beogradu, i u Ljubljani se odvija ista manifestacija. Jedne subote u junu ulaz u sve muzeje je besplatan, a oni ostaju otvoreni do kasnih noćnih sati.

Otkrijte ‘Metelkovu’
Ovo je deo grada gde živi alternativna kultura. Nekadašnje vojne barake danas su pretvorene u hostele, barove, klubove, umetničke galerije… Ovo je najslobodoumnije mesto u gradu, gde su se uostalom rodile i mnoge ideje za proteste. Tako da, ako tražite dobar noćni život, odlično društvo i novu muziku, svratite do Metelkove. (punkufer.hr)