Sajt booking.com sastavio je listu najlepših mesta na ostrvima za sledeću godinu na osnovu recenzija putnika.

Pantelerija (foto: Shutterstock)

Izdvojeno je sedam destinacija po preporukama korisnika portala. Pogledajte listu…

Pantelerija, Sicilija
Pantelerija je jedno od retkih mediteranskih ostrva koje nije zahvaćeno masovnim turizmom. Jedan od glavnih razloga zbog kojih je ovo ostrvo bilo nezapaženo je taj što na njemu nema peščanih plaža. Tamni vulkanski kamen dominira njegovom obalom. Ipak, nedostatak peščanih plaža nadoknađuju privatnost i mir. Ovde možete da se opuštate pored bazena sa mrskom vodom, a oni hrabriji i skoče sa neke od visokih stena u bistru morsku vodu. U unutrašnjosti odstrva možete da pronađete i prelepo jezero Spekio di Venere (Venerino ogledalo), koje se nalazi u vulkanskom krateru i puni se izvorskom vodom i kišnicom. Kako biste imali meku kožu, nahranite je blatom bogatim mineralima, a isperite je plivanjem.

Koločep, Hrvatska
Prekriven borovima i rogačem i okružen kristalno čistim morem, Koločep je najmanje i najmirnije od tri Elafitska ostrva. Na ostrvu su smeštena dva prelepa sela koja se nalaze u malim uvalama i u kojima živi samo 163 stanovnika. Ostrvo, pored prelepih plaža, nudi i uživanje u šetnjama među maslinjacima i razgledanju starih crkava.

Ostrva Sili, Velika Britanija
Na Sili ostrvima ćete imati osećaj da ste se vratili u prošlost. Ostrvo Tresko postao je utočište crvenoj veverici nakon što je njena vrsta izumrla u ostatku Britanije, a pored veličanstvene prirode, možete se diviti pripitomljenim biljkama koje rastu u bašti Tresco Abbey. Blaga klima omogućuje suptropskim biljkama idealne uslove za rast, zbog čega je ovo ostrvo poznato po neverovatnoj kombinaciji boja. Egzotične biljke i vinova loza rastu na lukovima, a palme se nadvijaju nad terasama koje vode do mora.

Meganisi, Grčka
Meganisi je nekim čudom i dalje nedovoljno poznato grčko ostrvo, uprkos njegovom autentičnom mediteranskom šarmu. S nebeskoplavom i očaravajuće belom paletom boja, ribarskom marinom i lokalnim okupljalištima, na ovom ostrvu je vrlo lako zaboraviti na svakodnevni život i obaveze.

Sen Džon, Karibi
Sen Džon pripada Devičanskim ostrvima, a gotovo celom površinom zaštićeno je kao nacionalni park. Iako su karipska ostrva poznata po plažama, ovde možete uživati i u divnim šetnjama u prirodi i ronjenju među koralnim grebenima

Ostrvo Riširi, Japan
Riširi je manje poznato ostrvo sa bogatom ponudom. Ostrvom dominira istoimena planina, neaktivni vulkan, prekriven snegom koji se izdiže iznad beskrajnog zelenila. Iako se nalazi na samo dva sata leta iz Tokija, imaćete osećaj da ste mnogo udaljeniji. Uživajte u netaknutoj prirodi i posmatrajte zalazak sunca nad okeanom.

Isola di Kapraja, Italija
Kapraja ima status zaštićenog nacionalnog parka, što znači da je raj za sve ljubitelje prirode. Ostrvo vulkanskog porekla sačinjeno je od raznobojnih, oštrih formacija kamenja, prelepih pećina i litica koje se izdižu iz modrog mora. Planinarenje je preporučena aktivnost za sve posetioce, a staze vas vode od rimskih ruševina i starih terasa prema neverovatnim vidikovcima. Osim luke, kojom dominira veliko utvrđenje San Đorđo, na ostrvu se nalazi mala šljunkovita plaža na kojoj se odmara lokalno stanovništvo. (Večernji list)