Kratka jesenja putovanja po Evropi uvek donose dovoljno uzbuđenja i predstavljaju veliku avanturu za svakog putnika.

Briž (foto: Shutterstock)

Trebalo bi dobro da proučite vremensku prognozu, sačekate lep vikend i krenete u obizak Amsterdama, Berlina, Pariza, Rima ili nekih manjih ali isto tako zanimljivih gradova među kojima preporučujemo Roterdam, Briž, Luksemburg…

Iako su Cirih i Ženeva među najskupljim gradovima sveta, svake godine ovde dođe više miliona turista.

Oni koji odluče da otputuju u Cirih mogu da probaju fondi (specijalitet od rastopljenog sira u belom vinu u koji se umaču krutoni hleba), posete najukusnije fabrike čokolade, ili kupe makrofe i trufe u prodavnici “Špringli” u glavnoj ulici, gde ih ručno prave od 1836. godine. U Cirihu se nalazi i Crkva Svetog Petra sa satom koji ima najveći brojčanik na svetu, čija kazaljka, da bi otkucala minut, mora da se pomeri 45 centimetara! Zapadni deo grada je za mlade, jer je nekadašnja industrijska zona pretvorena u modernu četvrt sa klubovima, alternativnim pozorištima, gde vikendom žurke traju do zore.

Zanimljivo je i putovanje u zemlje Beneluksa, pa birajte: Belgija, Holandija ili Luksemburg. Pored vožnje brodićem po kanalima Amsterdama, mogu da se vide vetrenjače, probaju sirevi, da se vidi Severno more, ali i da se kupe klompe. Obavezna je poseta i Roterdamu koji je drugi najposećeniji holandski grad.

Preporuka je i da se vidi Francuska ali ne Pariz već strme krečnjačke obale i stene Lamanša, mala ribarska sela i mondenska letovališta, najstariji manastiri, katedrale i zamkovi ove zemlje. Potražite ove jeseni mesto gde je stradala Jovanka Orleanka i odakle je potekao impresionizam, gde su nastali roman “Madam Bovari” i priče o Arsenu Lupenu.

Naravno, nezaobilazna je poseta Toskani.

Prelepi prizori polja i starih gradova, tople jesenje nijanse najlepše se prelivaju preko mediteranskih fasada, a vreme je savršeno za izlete, šetnju i odlaske u muzeje. Za samo nekoliko dana mogu da se vide najpoznatiji gradovi Toskane: Firenca, Sijena, Piza, San Điminjano, Bolonja i banja Montekatini. (novosti.rs)