Pročitajte zašto vredi da kupite avio karte za zelenu idilu i da potvrdite ono što svi koju su tamo bili kažu: Irska je idealna zemlja za život.

Irska (foto: Shutterstock)

Predivni predeli, nacionalni parkovi, legende o zlim irskim patuljcima, Ratovi zvezda i Igra prestola, NLO-i, riđokosi i ljubavne romanse.

Volite li prirodu? Ono što ćete prvo da shvatite je činjenica koliko je u stvari zelena boja raznolika. Teško da ćete bilo gde drugde pronaći toliko nijansi zelene boje. Već na prvi pogled kod sletanja aviona zaljubićete se u prekrasne krajolike.

Naša preporuka je da odaberete let u jutarnjim satima, jer ovo ćete sigurno pamtiti dugo. Ni višesatna vožnja autobusom s jednog na drugi kraj Irske neće vam teško pasti. Iz iskustva znamo, i razgovor s napornim strancima postaje prijatan.

Evo vam još jedan razlog. Connemara je nacionalni park smešten na samom zapadu na području Galwaya. Možete posetiti izložbu o krajolicima nacionalnog parka, audio-vizuelni šou, jahati na lokalnim ponijima, iskusiti šetnju Diamond Hillom ili samo sesti i popiti koju pintu Guinnessa. Najveći sisar u parku je poni, pa se napada opasnih životinja ne morate plašiti. Pre nego što krenete, naučite reči njihove tradicionalne pesme “Hills of Connemara”.

Svi vole legende

A legende? Svi vole legende, pa tako oni koji su barem malo upoznati s irskom kulturom žele da pronađu malene zelene irske patuljke s velikim šeširima na glavi. Teško da ćete ih pronaći, ali dali smo vam dobar povod za odlazak. Zamislite da svojim unucima pričate kako ste šetali onim prethodno spomenutim zelenim puteljcima, sapleli se, lupili glavom o beton i probudili se kraj malog zelenog patuljka koji vam se smeje zbog vaše nezgode.

Guinness ćete na Temple Baru, najstarijem irskom kvartu krcatom tradicionalnim pabovima naručiti s Piont Guinness. Posetite i Galway, predivno malo mesto u kome možete da čujete stari galski govor.

Volite li i filmove? Tamo vam ni toga neće nedostajati. Posetite Wild Atlantic Way, lokaciju na kojoj su snimani sedmi i osmi nastavak legendarnog filma Ratovi zvezda. Skellig Michael, kameno ostrvo u jugozapadnoj Irskoj, mesto je na kojem su snimljeni ključni kadrovi. Ko zna, možda se vratite s fotografijom Luka i njegovog svetlosnog mača. Uz to, ostrvo je i pod UNESCO-vom zaštitom.

Preporučujemo posetu lokacijama na kojim je snimana poznata serija Igra prestola. Posetite Winterfell Castle ili Kingsroad i uživajte u čaju i srednjovekovnom druženju. Obucite neki od kostima koji je bio korišćen na snimanjima, obiđite filmski set, zamislite da ste Džon Snou i doživite svoju avanturu.

Ako ste se odlučili na polazak, setite se i ovog. Poznat je podatak da je u Irskoj prijavljen najmanji broj prikazanja svemirskih letelica. Isto tako, 70 odsto Irkinja upustilo bi se u ljubavnu aferu na putovanju na koje odlaze bez bračnog druga ili dece.

Pogađate, čak 90 odsto muškaraca učinilo bi isto. Želite li ljubavnu avanturu? Krenite! Razbijte i mit o prevlasti riđokosih Iraca. Njih samo 9 odsto diči se ovakvom prirodnom bojom kose. I nemojte se bojati da nećete popiti svoju pintu finog irskog pale alea. Dablin ima jedan pab na svakih 100 stanovnika. (punkufer.hr)