Kako nastaju turbulencije i da li su opasne pita se svako pred prvi let avionom…

Šta je zapravo razlog nastanka turbulencija? Tokom leta, avioni se oslanjaju na pomoć vazdušnih struja koje su većinom pravilne i putnici ih ne osećaju. Ipak, ponekad se dogodi da, kao talasi na okeanu, ove struje učine da se avion pomera gore-dole, uzdiže se i propada, ljuljuška, baš kao brod.

Ovi mali virovi u oblacima nastaju delovanjem tri osnovna faktora: temperature, kada se topliji vazduh izdiže iznad hladnijeg, mehaničkih, kada uzvišenje kao što je planina ili visoka građevina poremeti prirodan tok vazdušnih struja i takozvani „vazdušni džepovi“, koji se stvaraju na sudarima vazdušnih masa različitog pritiska.

Iako let kroz turbulencije može biti zastrašujuć, one su potpuno prirodna pojava i moderni avioni su savršeno dizajnirani čak i za njihove najjače oblike. Avioni su otporni i na susrete sa jatima ptica, udare groma, ekstremne temperaturne uslove i snažne nalete vetra. Piloti su na sve to potpuno spremni, a nadležne zemaljske službe kontrole leta im daju tačne instrukcije kojim kursom i brzinom trebaju da se kreću kako bi izbegli ili ublažili delovanje nemirnog vazduha.

Postoji samo jedna vrsta turbulencija koja se ne može lako predvideti. To je tzv. Turbulencija čistog neba (Clear-air turbulence-CAT), koja se pojavljuje niotkuda i gotovo da se ne može primetiti na radaru niti videti golim okom. One su najopsnije i ne ostavljaju posadi dovoljno vremena da upozore putnike da se vrate na svoja mesta i vežu pojaseve.

Procentualno, broj putnika nastradalih u avionskim nesrećama je najmanji u odnosu na druge oblike prevoza, a kada su u pitanju povrede, najčešće žrtve su stjuardese i pomoćno osoblje koje se kod iznenadnih turbulencija zadese u stojećem položaju, bez sigurnosnog pojasa. Zato je važno slediti uputstva posade, vezati se čvrsto i čekati da udar prođe.

Naučnici veruju da će globalno zagrevanje uzrokovati češće nestabilnosti vazdušnog pritiska pa samim tim i više turbulencija. Na sreću, razvijaju se nove laserske tehnologije za ranu detekciju vazdušnih kretanja uz pomoć kojih će piloti moći u potpunosti da ih izbegnu. (Izvor: travelandleisure.com)