Lisabon je turističko odredište, a s obzirom na njegovu lepotu, istoriju i arhitekturu, to uopšte i nije čudno.

Lisabon (foto: Shutterstock)

Lisabon se smatra jednim od najstarijih gradova Evrope, a ako se spremate uskoro tamo da otputujete ili želite da naučite više, pročitajte deset činjenica o dragulju Portugala!

1. Lisabon je stariji od Rima! Da, da i to četiri veka stariji. Zapravo, to je nakon Atine najstariji glavni grad neke evropske države, a veruje se kako su ga osnovali Feničani 1200 godina pre nove ere.

2. Most Vasko da Gama najduži je most na evropskom kontinentu i proteže se na 17 kilometara. Prilikom proslave, uzduž njega je postavljen sto za kojim je ručalo 15 hiljada ljudi.

3. Simbol grada je gavran. Naime, prema legendi, dva su gavrana pratila zaštitnika Lisabona, svetog Vinsenta na njegovom putu do Lisabona.

4. Baš poput Rima, i Lisabon je sagrađen na sedam brežuljaka, tako da je poznat kao “Cidade das sete colinas” tj. grad na sedam brežuljaka.

5. Crkva svete Engracije u Lisabonu nalazi se u Ginisovoj knjizi rekorda kao crkva koja se najduže gradila. Naime, radovi su počeli u 17. veku, a završeni su tek 1966. godine.

6. U Lisabonu je mnogo toga posvećeno uličnoj umetnosti, tako da ćete na svakom uglu pronaći nešto zanimljivo. Čak možete uzeti i turu koja uključuje razgledanje grafita.

7. Godine 1755. grad je nastradao u strašnom zemljotresu. Neke brojke govore i da je poginulo sto hiljada ljudi, a sam zemljotres je izazvao i požar koji je još dodatno uništio grad.

8. Ovde se isplati svakako posetiti akvarijum, koji je jedan od najvećih na svetu. U njemu živi osam hiljada raznih vrsta.

9. Prvi grad izvan Ujedinjenog kraljevstva i Irske u kojem ste mogli da probate kultno pivo Ginis upravo je Lisabon, koji je pivo uvezao davne 1811. godine.

10. U jednom od najpoznatijih i najstarijih lisabonskih kafića, ‘Martinho da Arcada’ dva stola se uvek drže prazna i stalno su rezervisana. Stolovi se čuvaju za Fernanda Pesou (vjerojatno najpopularnijeg portugalskog pisca) i nobelovca Hosea Saramaga koji iako više nisu među nama, uvek imaju mesta na koja mogu da računaju u ovom kafiću. (punkufer.hr)