Kanadska kompanija Greater Toronto Airways od 15. septembra uvodi jedan od najkraćih komercijalnih letova na planeti: Toronto – Nijagara!

Nijagarini vodopadi

Let po Ontariju će trajati dvanaest minuta – od gradskog aerodroma “Billy Bishop” do Niagara District Airport-a.

Trenutno, svi putnici koji iz Toronta žele da posete Nijagarine vodopade mogu da pođu na put automobilom (vožnja traje oko sat vremena kad nema gužve; 115 km) ili da putuju vozom oko 90 minuta po ceni od CA$39 (u jednom pravcu, ViaRail).

Cena avio karte za putovanje do Nijagare je CA$85 dok povratna avio karta košta CA$159.

Iako kompanija promoviše putovanje kao 15-minutno ono traje tri minuta manje, a to je zato što je jedan od poslednjih test-letova trajao 14 minuta i 45 sekundi.

Avioni će saobraćati dva puta dnevno od ponedeljka do petka tokom cele godine. Zanimljivo je da će se let obavljati preko jezera Ontario pa će iako kratko putnici moći da uživaju u veličanstvenom pogledu.

Neće biti klasičnog check-in-a već će putnici morati da dođu na aerodrom 15 minuta pre leta. Za kanadske turiste potrebna je samo lična karta (photo ID card), a “slučajna” bezbednosna provera će se sprovoditi s vremena na vreme.

Kompanija Greater Toronto Airways planira i letove između Toronta i Kolingvuda i Muskoke.

Inače, najkraći komercijalni let traje u proseku dva minuta između dva škotska ostrva, Vestrej i Papa Vestrej. Kompanija Loganair postavila je i rekord od 53 sekunde na ovom letu. (Izvor: srbi.ca)