Bar, na jugu Crne Gore, posetiocima pruža kupanje i u moru i u jezeru, ali ipak plavetnilo mora uglavnom privlači turiste.

(Foto: TO Bar)

U senci Rumije, Bar je obeležen kao pupak između istoka i zapada. Turistima velikodušno nudi odmor na morskoj obali, koju meštani zovu “južni Jadran”, a s druge strane kopna i lepotu Skadarskog jezera. Ovaj grad ponosno nosi svoju istoriju, tkanu rukama različitih naroda i daje šansu za letovanje mnogo bogatije od one uobičajene razglednice gostiju – deset dana na plaži pod suncobranom.

Prvi susret s Barom za sve koji ranije nisu zalazili u ovaj deo Crne Gore protiče kao iznenađenje s mirisom soli i crmničkog vina. U centru grada ističu se moderne višespratnice, kafići, široke ulice, uz poneku reklamu iz osamdesetih. U izlozima natpisi sa sniženjima na ruskom jeziku. Smenjuju se suvenirnice i kafići. Nekoliko desetina koraka dalje marina, jedni pored drugih skromni čamci i skupocene jahte. Ipak, voda tirkizna, plavi se unedogled.

Na samoj obali izdiže se Dvorac kralja Nikole, koji je on sagradio ćerki Zorki i zetu Petru Karađorđeviću. Danas se koristi kao Zavičajni muzej Bara, a u neposrednoj blizini nalazi se restoran “Knjaževa bašta”. Uz lignje na žaru, oradu i vino, od ljubaznih Barana možete dobiti i priču o duhu Bara koje nema u udžbenicima.

Na oko četiri kilometra od plaže prepune preplanulih turista, sa tri strane okružen nepristupačnim liticima, izvija se Stari Bar kao hroničar Crne Gore. Tragovi smena osvajača i civilizacija, uticaja različitih religija, ostali su među njegovim zidinima i preko trideset spomenika kulture. Ispod njega u pitomijem delu, ali ipak uskoj i strmoj ulici naređani su restorani i prodavnice.

Na drevnost Bara opominje i Stara maslina na Mirovici. Njena kora broji više od dve hiljade godine i kažu da je najstarija maslina u Evropi! Nekada su se ispod nje mirile zavađene porodice, a legenda kaže da treba obići oko nje tri kruga – za sreću, zdravlje i ljubav.

Čas istorije, plavetnilo mora, lepota jezera, surovost crnogorskog kamena – Bar ne može da razočara svog gosta.

Skadarsko jezero

Sa brda pogled puca ka moru, a dužina morske obale koja pripada Baru iznosi 46 kilometara, od toga devet su plaže. Ali zato, dužina jezerske obale je čak 65 kilometara! Priroda ovde nije štedela. Skadarsko jezero poznato je po skoro trista vrsta ptica i više od 50 vrsta riba. Od Virpazara krstari se do brojnih zaliva i ribarskih naselja. Smenjuju se peskovite plaže i kestenove šume. A u toku plovidbe brod prolazi i pored “crnogorskog Alkatraza”.

– Na ostrvu se nalaze ostaci tvrđave gde su robijali osuđenici za najteža krivična dela. Iz ovog zatvora kralja Nikole niko nije pobegao, koliko znamo. A običaj je bio, ako i ko uspe, kaznu bi preuzimao stražar koji to nije sprečio – priča se na brodu dok prolazi najvećim jezerom na Balkanu.

Cene

* Noćenje u privatnom smeštaju 5-15 evra
* noćenje u hotelu od 15 evra i više
* dve ležaljke i suncobran 5 evra
* brod do kraljičine plaže – povratna karta 4 evra
* kugla sladoleda 0,60 evra
* sok, pivo u kafiću 2 evra
* limunada 1 evro
* magnet 2 evra
* kg lubenice 0,29 evra
* kg paradajza 0,77 evra
(Izvor: novosti.rs)