Magazin Business Insider sastavio je listi najboljih ostrva po potrebama različitih tipova putnika.

Santorini (foto: Shutterstock)

Grčka ima više od 6.000 ostrva pa samim tim može svašta da ponudi. Saznajte koje od njih bi vam najviše prijalo…

Najbolje za ljubitelje umetnosti: Hidra
Veliki broj galerija savremene umetnosti u krivudavim uličicama Hidre biće pravi raj za ljubitelje umetnosti. Umetnici i kolekcionari okupljaju se na ovom mestu kako bi izložili instalacije na poznatim mestima, poput DESTE Project Space Slaughterhouse koje se nalazi u vlasništvu grčkog milijardera i kolekcionara Dakisa Joanua.

Najbolji noćni život: Ios
Zahvaljujući velikom broju gusto zbijenih barova i klubova, ljubitelji dobrog noćnog provoda će se ovde osećati kao kod kuće. Jedno od najpopularnijih mesta svakako je Far Out Beach Club na plaži Milopotas, iz kojeg turisti kasnije u toku noći odlaze na neka druga mesta.

Najbolje ostrvo za jedrenje na vetru: Paros
Vremenski uslovi na Parosu čine ovo ostrvo idealnom destinacijom za jedriličare, koji se okupljaju na njegovim brojnim plažama kako bi uživali u ovom sportu. Na ostrvu se svake godine na leto organizuje svetski kup Udruženja profesionalnih jedriličara.

Najbolje mesto za parove: Santorini
Santorini možda jeste preplavljen turistima, ali ga zadivljujući pejzaž čini omiljenim mestom mladih parova. Bilo da se radi o romantičnim zalascima sunca, ili posmatranja luksuznih hotela sa vrha brda na kojem je smešten grad Oja, nećete zažaliti ako odlučite da sa svojim partnerom posetite Santorini.

Najbolje plaže: Milos
Iako se Grčka generalno može pohvaliti lepim plažama, Milos je poseban po tome što ih ima čak 80, i što su sve izuzetno različite: neke sa crnim peskom, druge okružene crvenim stenama, a na pojedinim se kriju i tajne pećine…

Najbolja hrana: Krit
Zaputite se na Krit kako biste probali dakos, sušeni hleb prekriven seckanim paradajzom, feta sirom i maslinovim uljem. Ostrvo je poznato po ceđenom maslinovom ulju, siru, začinima koji se uzgajaju na obližnjim brežuljcima, izuzetno svežem mesu i vinu iz domaće radinosti.

Najbolja za uživanje u prirodi: Ikarija
Posetioci će na ovom mestu naći sve – od bujnih šuma i skrivenih plaža do uvala i visokih litica. Aktivnosti poput pešačenja, planinarenja i vožnje bicikla izuzetno su popularne na Ikariji zahvaljujući velikom broju staza koje putnike vode pored farmi, jezera i predivnih šuma.

Najbolje ostrvo za kupovinu skupocene odeće: Mikonos
Iako Santorini i Atina predstavljaju “Meku za šoping”, Mikonos nudi obilje izuzetno šik kolekcija. Prodavnice su otvorene do kasno uveče, a rasprodaje su leti redovna pojava. Ovde ćete naći sve od ručno rađenog tekstila, preko dizajnerskih brendova, sve to zanimljivih suvenira i neobičnih komada nakita.

Najbolje mesto za beg od civilizacije: Astipalea
Zbog slabo razvijene turističke infrastrukture, ovo ostrvo savršen je izbor ukoliko želite da pobegnete od gužve. Posmatrajte Astipaleine pitoreskne luke, smeštene na kamenju isturenom u moru, ili istražujte grube obale i planinski teren.

Najbolje mesto za ljubitelje istorije: Rodos
Baš poput Delosa, Krfa i Atine, Rodos je jedno od omiljenih mesta ljubitelja istorije. Grad, koji je nekad važio za veliki centar trgovine u istočnom Mediteranu, dom je brojnih srednjovekovnih zdanja, kula, kapija, zidina, kao i zadivljujuće palate koju možete da vidite u Starom gradu.

Najbolje ostrvo za posmatranje divljeg sveta: Tilos
Tilos je dom na stotine vrsta divljih cvetova i retkih ptica, zbog čega privlači posmatrače ptica i ljubitelje prirode širom sveta. Čekaju vas brojne livade i doline, a na pustim plažama možete videti morske kornjače i retku sredozemnu morsku medvedicu.

Najbolje ostrvo za porodice: Naksos
Zbog velikog broja plitkih plaža ovo ostrvo naročito je pogodno za decu, a cele porodice se skupa mogu diviti velikom broju hramova i ostalih arheoloških dobara. (B92/Business Insider)