Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd obeležio je 160 godina od rođenja srpskog i svetskog naučnika po kojem je naša najveća vazdušna luka dobila ime.

Izvršni direktor Aerodroma Nikola Tesla Raša Ristivojević dočekao je Manuelu Graf, menadžerku organizacije Klasteri puteva kulture, Milicu Lapčević, novinarku i autorku filma „Streaming II“ i Drinku Radovanović, vajarku i autorku spomenika Nikoli Tesli koji je pre 10 godina postavljen na aerodromu.

Tim povodom, u pristanišnoj zgradi aerodroma nastupio je dečiji hor iz predškolske ustanove “11. april”, vrtića “Biser” i “Nikola Tesla” i osnovne škole “Laza Kostić”.

Izložba panoa iz Muzeja Nikole Tesle pod nazivom “Fotografije iz Teslinog albuma”, kao i izložba crteža radova dece zaposlenih aerodroma, na temu aerodroma i Tesle, predstavljeni su prisutnima. Premijerno je emitovan i film „Streaming II“, o značaju dostignuća velikog naučnika.

“Teško je zamisliti da jedan aerodrom danas funkcioniše bez Teslinih pronalazaka, a beogradski aerodrom ima čast da nosi ime jednog od najvećih srpskih naučnika, vizionara i pronalazača. Drago nam je što Aerodrom Nikola Tesla i ove godine učestvuje u obeležavanju dana kada je rođen ovaj vrlo značajan naučnik, posebno jer se ove godine radi o velikom jubileju. Aerodrom Nikola Tesla se trudi da uvek prati tokove najnovijih tehnologija kako bi unapredio kompletnu svoju uslugu.“ – rekao je Ristivojević.

Manuela Graf, menadžerka organizacije Klasteri puteva kulture, ovom prilikom rekla je:
„Aerodrom Nikola Tesla je član Klastera puteva kulture i drago mi je što već drugu godinu za redom, zajedno, na svečan način, obležavamo Teslin rođendan“.

Događaju je prisustvovao veliki broj zaposlenih koji su sa svojom decom došli da odgledaju program, koji je privukao i pažnju putnika. Nakon odgledanog dečijeg programa, prisutni su pogledali izložbu muzejskih panoa, postavku dečijih radova zaposlenih i video film Streaming II.

„Naziv „Streaming II“ zapravo znači tok, strujanje. Ovaj film plod je višegodišnje inspiracije i rada, a simultane projekcije filma u isto vreme će danas biti održane u NJujorku, Karlovcu, Hrvatskoj, Sloveniji, Kragujevcu i Beogradu, upravo na beogradskom aerodromu, i na taj način simbolično spojiti gradove u kojima je Tesla ostavio traga“ – rekla je Milica Lapčević.

Svi zainteresovani film i izložbu mogu pogledati do 20. jula na spratu Terminala 2, u pristanišnoj zgradi Aerodroma Nikola Tesla.