Novi tip supersonične letelice koja će leteti maksimalnom brzinom od tri maha mogla bi da skrati trajanje prekookeanskih letova.

(Ilustracija: YouTube screenshot)

Ukoliko zamisao dizajnera Oskara Vinjalsa bude bila sprovedena u delo, putnici će za dva i po do tri sata putovati od Londona do Njujorka. Ekološki avion Fleš Falkon pokretala bi nuklearna fuzija, a mogao bi da primi do 250 putnika koji bi putovali tri puta brže od zvuka.

Gornji deo letelice bio bi rezervisan za biznis klasu, dok bi ostali putnici mogli da se raskomote u prostranoj donjoj putničkoj kabini.

Motori bi bili načinjeni od otpornih i izuzetno laganih materijala i zatvoreni u ‘neuništiv’ zadnji odeljak aviona. Radi bolje aerodinamičnosti, krila bi mogla da menjaju ugao, a kokpit bi bio opremljen ‘pametnim’ holografskim prozorima koji bi pilotima prikazivali različite podatke i obaveštenja.

– Verujem da će se supersonične letelice vratiti u bliskoj budućnosti, sa prednostima koje nosi najnovija tehnologija 21. veka. Za 15 godina ovi projekti mogli bi da postanu realnost – rekao je Vinjals.

Podsetimo se, prošlo je 13 godina otkako je Konkord – prva i poslednja supersonična letelica – povučen iz upotrebe zbog prevelikih finansijskih troškova.

Fleš Falkon bio bi dugačak 102 metra, što je 40 metara više u odnosu na Konkord (62 metra), a prostor za prtljag bio bi dvostruko veći nego kod njegovog prethodnika. (b92.net)