Danas je Turistička organizacija Beograd (TOB) predstavila novu aplikaciju za mobilne telefone koja omogućava korisnicima da na interaktivan način otkriju skrivena mesta beogradske Savamale, današnjeg stecišta urbane kulture grada.

 

Autor: Pixabay

Direktor TOB Miodrag Popović istakao je da je ova institucija već ranije imala projekte koristeći IT tehnologije, a da je ova aplikacija namenjena ne samo za turiste, već i za Beograđane.

“Očekujem da aplikacija bude zanimljiva pre svega Beograđanima. Beograd se dosta proširio i ima mnogo ljudi koji još uvek nisu otkrili ‘Skriveni Beograd’. Savamala je nekadašnji industrijski deo grada, koji raste u nešto što je lepo, kultivisano, ali samo do mere koja bi trebalo da prati neko nasleđe koje ovaj grad ima”, rekao je Popović.

Projektni menadžer projekta Socio-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji Austrijske razvojne agencije (ADA) Klaus Klaper istakao je da živi u Beogradu osam godina, jer je Beograd grad koji ima nešto specijalno, a to je ono između Save i Dunava.

Aplikacija, kako je istakao, treba da doprinese da se iskoristi turistički potencijal Srbije, posebno Beograda.

Direktor programa Dunavski centar za kompetenciju Danko Ćosić ukazao je da je sve više individualnih turista, te da je potrebno da im se olakša obilazak i upoznavanje grada.

On je najavio da je 15 lokacija, koliko obuhvata aplikacija, samo jedan deo, te da će biti dodate i druge.

Aplikacija trenutno postoji samo na engleskom jeziku.

Aplikacija sada obuhvata 15 lokacija na prostoru Savamale – Savsko pristanište, Velike stepenice, Most kralja Aleksandra, zgradu Beogradske zadruge, Đumrukanu, Manakovu kuću, Vučinu kuću, Bombondžijsku radnju “Bosiljčić”, hotele Bristol, Deligrad, Bosna, Kragujevac, Kičevo, Venecija i Kuću Konstantina Antule.

Neka od njih i danas postoje u originalnom obliku, dok su neka nažalost srušena.

Aplikacija funkcioniše na bazi smart blutut tehnologije, uz pomoć bikona, malih uređaja koji su postavljeni na odgovarajućim lokacijama odakle emituju singal u neposredno okruženje, što omogućava aplikaciji da ih prepozna.

Kada korisnik preuzme aplikaciju i pokrene je, moći će da vidi mapu koja okvirno daje pozicije svih lokacija, kao i njihov spisak.

Nakon što uključi blutut na svom mobilnom uređaju i krene u šetnju kroz Savamalu, notifikacija koju šalje aplikacija će ga obavestiti da se približio nekom od mesta i odmah može pročitati opširniju priču o njemu ili mu se vratiti kasnije.

Za svako mesto data je selekcija arhivskih fotografija koje svedoče o istoriji Savamale.

Korisnik može naknadno pristupiti sadržaju svih “otključanih” mesta, a status svakog od njih je jasno prikazan na mapi kao i u spisku lokacija.

Preuzimanje aplikacije “Skrivena mesta u Beogradu” je besplatno i dostupna je za korisnike Android i IO uređaja.

Izvor: b92.net