Grčka regija Epir nalazi se na severozapadu Grčke, a dovršetkom auto-puta do Jonskog mora, dobila je nov zamajac turističkog razvoja.

Epir (foto: Shutterstock)

Ovog leta u Sivoti, Prevezi, Pargi, Vrahosu gostima će biti na raspolaganju 16.000 kreveta.

Srpski turisti Epir poznaju po letovalištu Parga, koja je iz godine u godinu sve popularnije. Parga ima oko 2.500 stanovnika, a sa turistima, broj u špicu sezone zna da poraste i do 15.000. Cene za noć se kreću od 30 do 70 evra u privatnom smeštaju i od 50, pa do 150 evra u hotelima.

Svake godine u letovališta Epira dolazi sve više turista. Samo na aerodrom Aktion, u 2015. je sletelo deset odsto više turista u odnosu na 2014. godinu. Ove godine se očekuje da taj broj bude još veći i zato rezervacije treba uplaćivati što ranije. Što se cena vanpansiona tiče, ležaljke se kreću od pet evra pa naviše, giros od dva evra, a ručak za dvoje od 10 evra.

Regija Epir može da se pohvali lepim plažama: Alonaki, Ligija, Monoliti… Oko Sivote ima mnogo predivnih “tajnih” peščanih plaža.

Za ljubitelje aktivnog odmora i istorije, u Epiru postoji više od 100 starih manastira i crkava koji su sagrađeni u 10. veku i kasnije. (novosti.rs)