Uskrs ove godine će biti ranije nego inače, pa i sezona karnevala počinje već narednog vikenda. Najpoznatija kostimirana zabava na planeti, u Rio de Žaneiru, održava se 5. februara.

Venecija (foto: Shutterstock)

Spektakularnim otvaranjem najpopularnijeg karnevala na planeti, 23. januara u Veneciji, počinje sezona ovogodišnjih festivala.

Poznata fešta u Veneciji ove godine počinje prilično rano, a Trgom Svetog Marka do 9. februara šetaće turisti u kostimima kao da su izašli sa predstave “Fantom iz opere”. Ekstravagantne zabave, topla čokolada pod maskama, večera sa Kazanovom, krstarenje pod mesečinom, bal gondolijera…

Čim se završi venecijanski, počinje karneval u Vijaređu. Karneval traje od 7. februara do 5. marta i nudi najbolju zabavu u Italiji. U Terniju ispred bazilike San Valentino održava se najveći svetski festival zaljubljenih. U ovaj grad u Umbriji ne treba obavezno putovati u paru.

Najpopularniji kineski festival proslave Nove godine naziva se i “prolećni” i počinje 9. februara, a iako se proslavlja širom sveta, najveći spektakl biće u Pekingu, Šangaju i Hongkongu.

Najzanimljiviji hindu festival održava se u Indiji. Počinje sredinom marta, odnosno kada mesec bude pun i traje do sledećeg punog meseca.

Najzanimljiviji festival u Belgiji održava se u Binšu od 7. do 9. februara, a počinje u Skupštini grada. Lokalno stanovništvo ima bele maske sa zelenim očima, nose štap i nazivaju se Žil. Festival je pod zaštitom Uneska.

Neuporedivo zabavnije biće u Ivreji u Španiji, jer će se 3.500 učesnika gađati sa 400.000 kilograma pomorandži. Bitka pomorandžama počinje 23. januara velikim kostimiranim defileom, a grad će biti narandžast do 10. februara.

Karneval u Riju počinje 5. februara, ali će malo naših turista igrati na Sambadromu, jer su cene ovog festivala otišle nebu pod oblake! Neuporedivo bliže i jeftinije je otići na karneval na Tenerife koji počinje 31. januara i završava se 13. februara velikom paradom u Puerto dela Kruzu.

Ipak, najukusniji festival održaće se u Moskvi 7. marta – Maslenica, koja je slavlje u čast palačinki. Pored ukusne hrane ovo je i pravi festival slovenske kulture. (Novosti)