Iako ove zime u celoj Evropi i nije toliko hladno niti baš ima snega, to ne sprečava turiste da odu na planinu po savršen zimski odmor.

Italija (foto: Shutterstock)

Ako se odlučite za Italiju ovo su najbolja skijališta koja možete da posetite…

Val Brembana – San Simeone

Skijalište San Simone jedno je od retkih skijališta koje se može pohvaliti netaknutom prirodom i mirnoćom što ga čini idealnim mestom za odmor i beg od gradske vreve. Skijalište San Simeone uzdiže se preko tri hiljade metara iznad doline reke Po, nudeći staze za sve vrste skijaša. Sa svojih 130 staza nudi preko 400 kilometara ‘snega’ na kojem možete uživati na bilo koji način. Za početnike postoji čak 45 staza, 64 za one malo iskusnije, a oni najiskusniji skijaju na njih 21. Na tim stazama postoji čak 70 žičara, a skoro svaka žičara završava pored nekog klizališta ili snežnog tobogana, baš pravo mesto za savršen zimski odmor sa porodicom.

Sestriere – Via Lattea

Skijaška regija Milky Way krije jedno od najpoznatijih italijanskih skijališta, na samoj granici Italije s Francuskom nalazi se Sestriere. Ovo je moderni skijaški kompleks koji, zajedničkim snagama, uređuju dve države. Naime ovo skijalište je zapravo kompleks od 146 staza ukupne dužine 400 km i 88 ski liftova, a koji se rasprostire i u Italiji i u Francuskoj. Zapravo je Sestriere najstariji skijaški rizort u Italiji, a nalazi se na dve hiljade metara nadmorske visine. Skijaši svih nivoa naći će stazu koja će zadovoljiti njihove potrebe, a stepasta staza i off road staze zadovoljiće i one najnaprednije skijaše. Za snoubordere i fristajl skijaše postoji snežni park koji nudi šarolik teren na kojem mogu testirati svoje sposobnosti.

Val Di Fiemme – Cavalese

Sa svojih 123 staza, odnosno 70 kilometara čistog snega za uživanje i sa 60 žičara Cavalese spada u manje skijalište u Italiji, ali zato je zasigurno najromantičnije. Na preko 2500 metara nadmorske visine zagarantovano vam je uživanje u snegu tokom cele skijaške sezone. Još se nikada nije dogodilo da u ovom delu Italije ne bi palo barem metar snežnog pokrivača.

Većina staza nalazi se na sunčanoj strani obronaka iznad nivoa rasta drveća i savršene su za početnike i one malo iskusnije skijaše. Istini na volju, oni najiskusniji ovde bi se mogli malo dosađivati, ali ipak se pronađe po neka staza koja može zadovoljiti i njihove apetite. Međutim, zato su tu žičare od kojih će vas jedna dovesti do obližnjeg skijališta Alta Badia gde ima malo više zahtevnijih staza. (punkufer.hr)