Mesta na planeti koja se nalaze na Uneskovoj listi svetske maštine pravi su mamci za turiste.

Foto: Shutterstock

Glavni motiv azijskih turista da u Evropi posete neko mesto jeste da se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

To je bio razlog zašto je za samo deset godina Nemačka uspela da na Uneskovoj listi postane visokorangirana zemlja sa 40 znamenitosti, koliko ih ima i, recimo, Francuska. Nemačka turistička organizacija godinama je sistematski pripremala prijave ne samo za dvorce i prirodne lepote, već i za katedrale, rudnike i stare fabrike kao industrijsko nasleđe, jer sva istraživanja pokazuju da azijske turiste magnetski privlače atrakcije koje se nalaze na ovoj listi.

Na listi Uneska nalazi se 1.031 znamenitost, a poslednja upisana je fabrika za preradu mesa u Urugvaju. Italija (51), Kina (48) i Španija (44) uspele su da zaštite najveći broj znamenitosti. Sa samo nekoliko znamenitosti manje slede Francuska, Nemačka, Meksiko i Indija.

Na Balkanu najveći broj znamenitosti na Uneskovoj listi imaju Grčka (17) i Bugarska (devet). Srbija je uspela da zaštiti sedam znamenitosti – Stari Ras i manastir Sopoćani, manastire Studenica, Dečani, Gračanica, Pećku patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku i rimsku palatu Gamzigrad. Zahvaljujući Uneskovoj listi, Srbija je postala deo kružnih balkanskih tura za putnike iz Japana, Koreje, Kine i Hongkonga.

U okviru Uneskovog programa “Pamćenje sveta”, u Svetski registar kulturne dokumentacione baštine iz Srbije su upisani Arhiva Nikole Tesle i Miroslavljevo jevanđelje.

Još pet kulturnih monumenata iz Srbije su prijavljeni za listu Uneska: Justinijana Prima (Caričin grad), manastir Manasija, gradovi – tvrđave na Dunavu Bač i Smederevo, kao i Rajačke pimnice kod Negotina. (novosti.rs)