Nacionalna avio kompanija Air Serbia od juna 2016. uvodi direktne letove Beograd – Njujork.

To će biti prva direktna linija između Srbije i SAD posle 24 godine, kojom će biti uspostavljena nova vazdušna veza između dve zemlje koje imaju duboke kulturne i komercijalne veze. Letovi su podložni odobrenju vlada i regulatornih vlasti.

Aerodrom JFK u Njujorku će biti prva dugolinijska destinacija Er Srbije od njenog osnivanja pre dve godine, a letovi će se obavljati prvim širokotrupnim avionom u floti avio-kompanije.

Po poslednjim istraživanjima, 200.000 stanovnika srpskog porekla živi u SAD, uključujući Njujork i Čikago, u kojem živi najveći broj pripadnika srpske dijaspore u SAD, a taj broj značajno raste ako se uključe ostale balkanske zemlje.

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije, je ovim povodom izjavio: “Uvođenje direktnih letova između Beograda i Njujorka u junu sledeće godine će biti značajan trenutak za ponos u kratkoj istoriji Er Srbije, koji jasno ukazuje na stepen razvoja i ambicije avio-kompanije. Uvođenjem nove linije će nesumnjivo biti ostvareni značajni pozitivni efekti za građane i preduzeća u Srbiji, jer ćemo na taj način otvoriti vazdušni most ka Sjedinjenim Američkim Državama, domovini mnogobrojnih građana srpskog porekla, koji će sada imati jedinstvenu priliku da nacionalnom avio-kompanijom lete u Srbiju”.

Letovi će se odvijati pet puta nedeljno i obavljati avionom A330-200 sa dve kabine a razmatra se nabavka još nekoliko aviona.

Red letenja Air Serbia na liniji za Njujork će putnicima omogućiti jednostavne konekcije iz mnogih regionalnih destinacija avio-kompanije širom Balkana i Južne Evrope, uključujući Istanbul, Atinu i Tiranu. (Gdestinacija)