Istanbul, jedan od najposećenijih gradova sveta ujedno je i jedan od najuzbudljivijih. Posle obilaska Aja Sofije, prošetajte evropskim delom grada i probajte ukusan jogurt.

Metropola koja se prostire na dva kontinenta, nekadašnja prestonica Vizantije, najveće imperije Mediterana i Otomanske imperije. Istanbul je evropski i moderan, azijski i orijentalan. Naravno, ovaj grad je nemoguće obići za 24 sata, ali je ipak moguće “overiti” najznačajnije lokacije.

8.00
Doručak je u Turskoj ritual, a najbolje je pitu pojesti na mestu koje ima dobar pogled. Ukoliko je na visokom spratu – gde god se turista okrene videće more, preporučuju “Večernje novosti”

9.00
Razgledanje treba početi od Carigrada, odnosno od nekada najveće i najlepše pravoslavne crkve na svetu – Svete Sofije. Otvorena je već od 9.00, a za 25 evra treba kupiti ulaznicu s kojom se ulazi i u Top kapiju. Kada je Sveta Sofija završena, car Justinijan je uzviknuo: “Solomone, ja sam te prevazišao!” Potražite freske sa zlatnim mozaikom koje se polako pomaljaju, stanite na kamen na kojem su krunisani vizantijski carevi i koji je važio za centar sveta.

10.00
Vizantijske arhitekte su izgradile savršen sistem vodosnabdevanja kojem današnji turisti mogu da se dive. Cisterna (Jerebatan) prostire se ispod trga Sultanahmet i 336 stubova koji ostavljaju bez daha. Pored cisterne se nalazi stub poznat kao “zmijski zub” koji je bio tačka od koje je merena razdaljina u vizantijskom carstvu.

11.00
U Top kapiji se čuvaju dragulji koje su na jataganu, u kruni, u divanu nosili turski sultani. Sjaj i raskoš mogu se videti u ovom dvorcu s prekrasnom baštom, kao i iznenađujuće skromni harem.

12.00
Grand bazar ima 5.000 radnji, poštu i policiju, a pored šopinga, treba posetiti deo sa antikvitetima jer se na ulazu nalazi vizantijski grb s dvoglavim orlom. Još je zanimljiviji Bazar začina (Misir čarši) na kojem se nalazi mirisno bilje iz svih krajeva sveta. Na vrhu je legendarni restoran “Pandelis” u kojem su večerale mnoge slavne ličnosti.

13.00
Sedište Vaseljenske patrijaršije nalazi se u Carigradu, u nekadašnjem grčkom kvartu Fenjer, nedaleko od zaliva Zlatni rog. Crkva Svetog Đorđa je nekoliko puta paljena, rušena, uništavana, a glavna vrata su zapečaćena, jer je na dovratku u 19. veku bio obešen patrijarh.

15.00
Sa pristaništa Eminonu može se krenuti na krstarenje po Bosforu i preći na azijsku stranu u Uškudar, gde služe fantastičan jogurt. Međutim, ukoliko je vreme ružno bolje je preći Galata most i prošetati evropskim delom grada. Ištiklal je zanimljiva ulica duž koje prolazi tramvaj, a levo i desno se nižu ambasade, hoteli i radnje. Na kraju je trg Taksim gde se može pojesti kebab ili svratiti u neku poslastičarnicu.

16.00
Hotel “Pera palas” jedna je od ikona građanskog Istanbula. U ovom luksuznom hotelu boravila je Agata Kristi, ali i Josip Broz Tito. U patiseriji kolače služe sa srebrnim escajgom.

18.00
Duž Zlatnog roga nalaze se brodići na kojima ribari peku ribu. Ovde jedu i bogati Turci, jer je hrana odlična. Zanimljivo je otići i na tursko veče, koje ne bi smelo da košta više od 30 evra.

20.00
Noćni život odigrava se oko trga Taksim i kvarta Bejoglu, a dobar početak je ispijanje pića na terasi “360 Sky Lounge”. (novosti.rs)