U proseku avionski obroci koštaju od 3,50 dolara po porciji, a zanimljivo je da kompanije koje se bave keteringom za avio kompanije svakog minuta u proseku naprave 46 obroka.

Tako su potukli “rekorde” mnogih poznatih lanaca restorana brze hrane.

Jedna od najvećih je Brahim’s Airline Catering u Kuala Lumpuru koja nudi obroke za oko 30 međunarodnih prevoznika, uključujući Emirates, Etihad, Malaysia Airlines, Garuda, AirAsia i Cathay Pacific.

Aviokompanije određuju budžet za svaki obrok, a cene se kreću od 3,50 do 30 dolara.

Da bi do svakog putnika na njihovim letovima došao obrok, osoblje Brahim’s keteringa (njih 1.200) mora da prati vrlo stroge propise.

Svake nedelje oko 2,5 tona morskih plodova, 600 kg junetine i četiri tone piletine se seče, kuva i rashlađuje. Kompjuteri prikazuju tačne gramaže porcija i način serviranja jela, koja neumorni kuvari naprave po hiljadu puta iznova i iznova.

Sva hrana se sprema “od nule”, uključujući i testenine i salate, a neka od jela, poput sate ražnjića koji se služe na malezijskim linijama, mogu da se nađu pred putnikom samo 45 minuta pošto su napravljena.

Zamenik glavnog kuvara Fakrul Alif kaže da je najizazovniji deo njihovog posla održavati kvalitet jela konstantnim po nepromenjenoj ceni, a da se pritom razmišlja i o stalnim promenama menija.

“Uslužujemo 160 letova svakog dana, što znači da baratamo sa stotinama različitih menija”, kaže on. “Novi meniji zahtevaju mesece planiranja i testiranja”.

Istraživač Centra za nutricionizam i hranu Univerziteta u Kvinslendu dr Judžin Rura kaže da je priprema hrane na velikim visinama nauka za sebe.

“Izazov ketering službe je da hranu očuva tako da bude sveža koliko je to moguće, da zadrži sočnost i ukus, a da ne predstavlja pogodno tle za razvoj bakterija ili fermentaciju.

“Naravno, neophodni su pojačivači ukusa: soli, šećeri, glutamati, začini, čili i beli luk, koji su uvek prisutni na avionskom meniju”, kaže on.

Alif kaže da je Brahim’s usavršio proces naglog hlađenja namirnica, koje na minimum smanjuje rizik od kvarenja. (news.com.au)