Osim Male sirene, Kopenhagen ima još trista čuda za obilazak i fotografisanje. To znači da morate da se dobro raspitate šta da razgledate i ne propustite u glavnom i najvećem gradu Danske.

Mala sirena
Skulptura Male sirene postala je jedan od prepoznatljivijih simbola grada. Njenu izradu naručio je Karl Jakobsen, kao poklon gradu pre 102 godine. Za skulpturu ga je inspirisala priča o Maloj sireni i izvođenje balerine Elen Prajs koja je utelovila njen lik u predstavi Kraljevskog danskog pozorišta 1909. godine. Iako su je vandali uništavali nekoliko puta, vlasti bi je brzo obnovile, tako da Mala sirena i danas ponosno sedi na svojem kamenu u luci i dočekuje posetioce Kopenhagena.

Dvorac Amalienborg
Dvorac Amalienborg smatra se jednim od najboljih dela rokoko arhitekture u Danskoj. Sastoji se od četiti identične zgrade između kojih se nalazi trg, a izgrađena je 1700. kao rezidencija danskih kraljeva. Amalienborg je i danas podsetnik na dansko plemstvo. U jednoj od zgrada smešten je muzej u kojem možete videti kako je nekad živelo dansko plemstvo, kao i kako živi danas, a svakog dana u podne možete prisustvovati i smeni kraljevske straže.

Kružni toranj
Ovaj toranj iz 17. veka najstarija je opservatorija u Evropi. Sagradio ju je Kristijan Četvrti nakon smrti slavnog danskog astronoma Tihoa Brahe. Osim neometanog pogleda u nebo, s opservatorije se pruža i predivan pogled na stari deo grada, a unutra, na mestu nekadašnje knjižare koju je posećivao i Hans K. Andersen, nalazi se izložbeni prostor. Radno vreme za period od 21. septembra do 15. oktobra je od ponedeljka do nedelje od 10 do 18 sati.

Nacionalna galerija Danske
Najveći muzej umetnosti u zemlji je Nacionalna galerija Danske. U muzeju se čuvaju umetnička dela iz perioda renesanse i evropske klasike sve do savremene umetnosti, a može se pohvaliti i jednom od najboljih kolekcija Matisovih ndela a svetu. Ovaj muzej nije oaza samo za odrasle, već sadrži bogat program i za decu koji uključuje razgledanje s kustosom, radionice i sobu za crtanje i dečje izložbe. Radno vreme galerije utorkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom je od 10 do 17 sati, a sredom je galerija otvorena duže i radi do 20 sati.

Nacionalni muzej
Glavna istorijska i kulturna institucija Danske je Nacionalni muzej u kojem se čuvaju eksponati koji potiču iz Kkmenog doba, zatim iz doba Vikinga, srednjeg veka i renesanse, pa sve do danas. Muzej je smešten u Prinčevoj palati iz 17. veka, a u stalnoj postavci nalaze se kolekcije antikviteta, kovanica, medalja i muzej igračaka. Poput Nacionalne galerije, i muzej ima poseban program za decu. Radno vreme je od utorka do nedelje od 10 do 17 sati.

Dvorac Rosenborg
U dvorcu koji je izgradio kralj Kristijan IV u 17. veku i danas se čuva kraljevsko blago Danske. Nakit se čuva u posebnim sefovima, a sastoji se od četiri glavna seta – dijamanti, rubini, biseri i smaragdi. Potonji su među najboljima na svetu. Osim toga, u dvorcu možete da razgledate i dobro očuvanu unutrašnjost soba koje je kralj koristio, poput dvorane za krunisanje, njegove kancelarije, kupatila… (24sata.hr)