Tročlanoj porodici u gradu koji je pozicioniran na prvo mesto liste najskupljih gradova sveta, a ne nalazi se tako daleko od nas, potrebno je više od 3.600 dolara mesečno za život!

Cirih

Švajcarski gradovi Cirih i Ženeva su dospeli na sam vrh liste najskupljih gradova na svetu, ispred Njujorka, po analizi švajcarske finansijske grupacije UBS, koju prenosi američka agencija “Blumberg”.

Rezultati istraživanja su pokazali da je jednoj ciriškoj porodici od tri člana potrebno preko 3.600 dolara mesečno za život, bazirajući se na potrošačkoj korpi od 122 proizvoda i usluge, u koju ne ulaze troškovi iznajmljivanja stana.

Po toj računici, Ženeva je izbila na drugo mesta, sa potrebnih 3.500 dolara mesečno, a Njujork je na trećoj poziciji sa 3.340 dolara mesečno.

Švajcarska centralna banka je 15. januara iznenadila investitore kada je ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, što je izazvalo rekordan rast franka prema evru. To je, kako navodi UBS, pomoglo Cirihu i Ženevi da preteknu Oslo, koji je u poslednjem istraživanju ove švajcarska grupacije iz 2012. godine rangiran kao najskuplji grad na svetu.

– Odluka švajcarske centralne banke da ukine ograničenje kursa franka prema evru je umnogome povećala cene. Švajcarska bi verovatno bila ispod Njujorka u smislu cena, da nije došlo do ovoga – izjavio je ekonomista UBS-a, Danijel Kalt.

Kada se uključe troškovi iznajmljivanja stana, američki gradovi automatski izbijaju na prvo mesto, budući da cena dvosobnog nenameštenog stana iznosi u proseku 4.320 dolara mesečno u poređenju sa 2.390 dolara u Cirihu.

Sa druge strane, najmanje skup grad na svetu je Kijev, gde je za život jedne porodice mesečno potrebno 1.273 dolara, a cena iznajmljivanja stana je oko 540 dolara. (Vesti online)