Seks-turizam je sve popularniji, a ovaj način putovanja podjednako praktikuju i žene i muškarci.

Pojedine destinacije u svetu vezuju se na prvi pogled za seks-turizam. Koliko god određene države bežale od toga, njihovi budžeti značajno su se popravili od kada su počele time (ne)legalno da se bave.

Tajland, Filipini, Laos, Bali, Jamajka, Kuba, Dubai, Egipat, ali i pojedine evropske zemlje, uveliko su poznate na mapi turista koji traže mesto gde će zadovoljiti svoje fantazije. Ipak, iza ovog odmora “iz snova” često se kriju zlostavljanja i trgovina ljudima, kao i veliki broj polno prenosivih bolesti.

Gde putuju dame…

Čak 600.000 žena svake godine pređe hiljade kilometara zbog zgodnih mladića. Amerikanke idu u Jamajku i Dominikanu, a mnoge s letovanja dovedu muža.

Evropljanke biraju Tunis i Egipat, gde ih kao zapete puške dočekuju lepuškasti momci kojima je šarm viza za neku od država EU. Ukoliko ne uspeju da ih nagovore na brak, trude se da im izvuku dosta novca i poklona u periodu “zabavljanja”.

U seks-turizmu najviše uživaju muškarci, ali i žene. Odavno je poznato da su arapske i afričke zemlje idealne za bogate i starije Evropljanke koje su u potrazi za živahnim mladićima atletske građe.

Što siromašnija zemlja, to su i usluge jeftinije. Ne čudi što usluge devojaka iz takvih država plaćaju svega desetak dolara, dok mladićima njihove bogate “devojke” iz Evrope kupuju skupe poklone i obećavaju im vizu za Stari kontinent.

Od seks-turizma veliku korist imaju i hoteli, kafići, bolnice i turističke agencije. U principu, svi ćute, gnušaju se, ali na kraju zadovoljno trljaju ruke. Bar oni koji te usluge ne pružaju direktno. Većina ih je zbog siromaštva i bede primorana time da se bavi, a često se nadaju da će se dobro udomiti.

Bangkok, Pataja, Lezbos i Bali neke su od omiljenih destinacija lezbijki. S druge strane, u Hrvatskoj često se organizuju krstarenja za gej parove i svingere. Popularna gej destinacija je i grčko ostrvo Mikonos. Daleko od očiju javnosti, uz ispunjavanje najvećih erotskih fantazija, ljubitelji ovakvog odmora spremni su dobro da plate – po nekoliko hiljada evra.

I Bugarska se polako probija u vrh popularnih seks-destinacija. Naročito je popularan paket “sve uključeno”, gde za 200 evra može da se dobije seksualno-turistički vodič, smeštaj, hrana i oproštajni suvenir, pišu “Večernje novosti“.