Skijatos je ostrvo poznato po odličnim žurkama na plaži, bogatom noćnom životu, ali i pravom mestu za porodični odmor.

Zanimljivo je da je na ovom ostrvu, u ovdašnjoj tvrđavi Kastro postavljena je prva grčka zastava posle oslobođenja od Turaka.

Skijatos je najbliže ostrvo do kog se može stići trajektom iz Soluna ili Volosa. Ostrvo je dugačko deset i široko samo šest kilometara, ali je pitomo i pokriveno borovom šumom. Plaže su peščane, a more toplo i čisto.

Skijatos ima 64 peščane plaže, a od grada prema zapadu plaže se gotovo nadovezuju jedna na drugu. Megali Amos je gradska plaža, a slede Ahilades, Trulos, Marta, Kanapica, Kukunarija, Banana, Mala banana, Agija Eleni, Mandraki…

Film “Mamma mia!” sa Meril Strip i Pirsom Brosnanom sniman je i na Skijatosu, pa čitavo ostrvo i dalje ima tu auru. Ko nije gledao ovaj mjuzikl, može ga odgledati u bioskopskoj sali Skijatosa (sredom i subotom).

Na tri brda

Istoimeni grad se prostire na tri brda, a nasipom je povezan sa ostrvcem Burzi, pa se tako razdvajaju nova od stare luke. Skijatos ima prelepe bele kuće, sa drvenarijom ofarbanom u tirkiz. Balkoni su ukrašeni cvećem, a svaka uličica vodi ka pešačkoj ulici Papadijamanti.

Ubedljivo najpopularnija je Kukunarija, ili “borova šišarka”. To je peščana plaža sa žutim peskom koja je dugačka kilometar i ima oblik polumeseca. U zaleđu je borova šuma. Do nje brodići prevoze kupače iz grada na svakih pola sata.

Banana plaža je centar dnevnog provoda mladih na ostrvu, a pošto je najzapadnija na ostrvu, na njoj sunce poslednje zalazi. Pored je Mala banana. Najlepša plaža je, ipak, Lalarija. Poznata je po belom šljunku i tirkiznoj boji mora. Nalazi se na severnoj strani ostrva. Do nje se stiže samo čamcem, a cena celodnevnog izleta je 15 evra. Krajem leta, zbog često jakog vetra kojem je izložena severna strana ostrva, čamci nekada ne mogu da stignu do Lalarije.

Skijatos ima odličan gradski prevoz koji se odvija na svakih 15 minuta, a poslednji autobus polazi u jedan sat posle ponoći. Postoji 26 stanica, pa se može stići gotovo do svake plaže. Cena karte je evro i po u jednom smeru. Sa Skijatosa se može otići na izlet do Skopelosa za 15 evra. Treba videti i stare manastire i tvrđavu Kastro.

Samo na kilometar udaljenosti od grada Skijatosa nalazi se ostrvo Cugrija. Svojevremeno, opština je odbila zahtev članova grupe The Beatles da zakupe ostrvo. Glavni razlog odbijanja bio je taj što su podnosioci zahteva imali dugačku, čupavu kosu i što ih takve nisu želeli za svoje komšije. (novosti.rs)