Na Ibici svi turisti imaju jedan veliki problem – kako da izdrže letovanje bez sna.

Ibica je mediteranska prestonica ludog noćnog provoda. Žurke pod otvorenim nebom i ludovanje s najpoznatijim didžejevima sveta samo su deo onoga što može da se doživi na Ibici, a slavni klubovi “Paća”, “Prilivedž”, “Es Paradis” i “Eden” nisu jedine atrakcije na ostrvu. Ipak, ovo špansko ostrvo i danas najviše dovode u vezu s raskalašnim provodom.

Ibicu zovu “belo ostrvo” iz tri razloga. Prvi je bela kubistička arhitektura, drugi su bele jahte, a treći je činjenica da se gotovo svi turisti vrate s belom kožom jer zbog noćnog provoda nemaju vremena da se sunčaju. To je velika šteta, jer se na Ibici nalaze prelepe plaže, a gosti mogu da biraju da li žele raj među borovima, kakva je Kala den Sera, ili skriveni biser, kakav je Kala Longa (nalazi se među dve visoke stene Sol den Sera).

Jedno je sigurno – u blizini svake plaže nalazi se neki “fensi” klub. Najviše sportova na vodi ima na Plaja den Bosa, dok je Portinatiks najbolji za porodice.

Sam grad Ibica je izuzetno lep, jer se nalazi unutar zidina Dalt Vile, koji je pod zaštitom Uneska. Zidovi su izgrađeni u 4. veku pre naše ere, a renovirani u 16. veka zbog zaštite od Turaka.

Ibicu je najbolje upoznati iz voza koji ide, praktično, duž čitave obale i spaja sve veće gradove i plaže. Takođe, iz San Antonija, u koji dolazi najveći broj turista, brodom se može otići i do akvarijuma na Kap Blanku.

Kuhinja je fantastična, s velikim brojem mediteranskih specijaliteta. Obavezno treba probati “gisat” – morsku salatu s krompirom i majonezom od belog luka, kao i liker od lekovitih trava “herbas ibicenos”, ali pažljivo, jer uz timijan i ruzmarin ima i 26 odsto alkohola. Ibica je poznata po medu, bademima, džemu od smokvi, a nekada i po izvozu soli.

Ovo je odlično mesto za ljubitelje zdravog odmora. Na severu Ibice može se ići na pešačenje, a obavezno treba otići i na susedno majušno ostrvo Formentera. Ovo je raj za gnjuranje, a naročito u nacionalnom parku Las Salinas.

Ovde se nalazi i najpoznatija hipi buvlja pijaca. Punta Arabi se održava svake srede u Es Kani, i to je pravo mesto gde treba kupiti nešto za uspomenu.

Uprkos tome što je Ibica mala i ima odličan autobuski prevoz (noću saobraća disko-bus koji je besplatan za one koji nose narukvicu kluba), najbolje je imati auto ili motor. (novosti.rs)