Valeta slavi ove godine 450 godina postojanja. Zato je ovo leto (i jesen) idealno za posetu jer je prestonica Malta potpuno sređena.

Valeta

Tokom nekoliko prethodnih godina, ovaj grad je bio renoviran, pa se može reći da je dobio arhitektonski botoks, što se i nije baš sasvim dopalo lokalnom stanovništu. Injekciju savremene arhitekture Valeta je dobila od Renca Piana, koji je dizajnirao je zgradu parlamenta, sa laserskim elementima na fasadi, a podario im je i otvoreni auditorijum, kao i metalni skeleton iznad ruine Opere.

Ovaj mali glavni grad ograničen je svojom geografijom pošto je smešten na malom polustrvu, tako da nikada nije imao mogućnost da se elegantno raširi. On i dalje ostaje u svojim okvirima, gde građevine iz 17. veka predivno krase ulice, na kraju kojih možete videti nagoveštaje kobaltnog mora.

Kontrast između starog i novog je ono što je učinilo Pianove dodatke još interesantnijim, a celokupni utisak se mora videti uživo da bi se osetio na pravi način.

Drugi razlog zbog kog morate posetiti Valetu ove godine je 450 godina od velike opsade. Davne 1565.godine malteški vitezovi borili su se sa turskom vojskom, a osmi septembar je dan pobede koji ovaj grad posebno obeležava svake godine.

Valeta je grad koji je bogat muzejima, fantastično dekorisanim baroknim katedralama, koje su iznutra još lepše. U katedrali Svetog Đorđa se nalazi i najveća slika čuvenog umetnika Karavađa.

Savetujemo vam da nikako ne propustite priliku da pogledate performans u novootvorenom amfiteatru, koji se poput feniksa, uzdiže iz ruina zgrade opera koja je bombardovana tokom Drugog svetskog rata. (luxlife.rs)