Grčke plaže su među najlepšim na planeti, a evo po čemu su dobile imena…

Sigurno se veliki broj vas zapitao zašto se plaža na Skiatosuzove Banana i da li je Paradiso beach, plaža koja se nalazi sa leve strane Neos Marmarasa zaista rajska.

Pomenuta Paradiso plaža idealna je plaža za porodice sa malom ili ljubitelje brćkanja u plitkoj vodi. Plaža Sunset, na Krfu, poznata je po najlepšem zalasku sunca na ostrvu. Ostale poznate plaže na ovom popularnom ostrvu oplemenjene su fantastičnim pejzažima, ali ova s razlogom nosi to ime.

Keri, jedna od najlepših plaža Zakintosa, nazvana je po jezeru koje je presušilo. Zanimljive su istoimene pećine koje se nalaze u blizini. Ova obala predstavlja jedno od najlepših mesta za ronjenje na Mediteranu. Navagio beach, plaža koja se kao i Keri nalazi na Zakintosu, nosi ime olupine broda koji se nasukao i ostavljen tu postao zaštitni znak iste.

Plaža Egremni, na jugozapadnoj obali ostrva Lefkada, mogla bi uplašiti podatkom da jedini način da do nje stignete jeste da se popnete uz 347 stepenika na 150 metara visokoj steni. Veliki broj ljudi koji su joj se vraćali potvrda je da se trud isplati.

Ako ste ikada posetili Pefkohori, znate da je poznat po borovim šumama. I ne samo to. Sam naziv je dobio po njima (pefko – bor). Slično je i sa malim mestom koje se nalazi nedaleko od Asprovalte i Nea Vrasne. Pravo značenje reči Stavros je krst. Na brdu iznad mesta nalazi se veliki drveni krst koji je noću osvetljen i može se videti iz naseljenog dela.

Grci su tvorci sjajnih mitskih priča na koje su mnogi narodi i kulture ugledale. Ako to imamo u vidu, ne bi trebalo da nas iznenadi maštovitost u stvaranju naziva naseljenih mesta. Mesta su sama po sebi inspirativna i jedinstvena što je svakako znatno doprinelo originalnosti. (novosti.rs)