I u Rusiji svašta ne bi trebalo da se radi. Ima stvari koje su nepristojne ali je prisutno i sujeverje.

U Madagaskaru deca ne smeju da izgovaraju ime svog oca niti spominju bilo koji deo tela. Na Tajvanu je nezamislivo pisati poruke ili poštu crvenom hemijskom. Svaka zemlja ima neke svoje začkoljice koje su u drugim delovima sveta uobičajena pojava, a Rusija nije nikakav izuzetak, piše “Biznis Insajder”.

U svojoj knjizi “When Cultures Collide: Leading Across Cultures”, Ričard Luis iznosi popis od sedam najvažnijih stvari koje biste trebali izbegavati pri sledećoj poseti Rusiji:

1. Nemojte nositi kaput u zatvorenoj prostoriji
Smatra se nekulturnim nositi kaput u kući. Čak i ako je grejanje pokvareno, stisnite se i odmah obesite kaput na vešalicu.

2. Nemojte držati ruke u džepovima
Nepristojno je hodati okolo s rukama u džepovima. Ako poslujete u Rusiji, pazite da vam ruke uvek budu na otvorenom, kako ne biste delovali neuredno.

3. Nemojte sedeti raširenih nogu
Takođe, nemojte ni slučajno podići nogu tako da gležanj oslonite na koleno. Uz to, pazite da vam se nikad ne vide tabani, te nipošto nemojte cipelama dodirnuti stolicu, budući da se cipele smatraju prljavim.

4. Nemojte zviždati na ulici
Na zviždanje na ulici, ali i unutra, ne gleda se blagonaklono. Kako biste bili sigurni, jednostavno nemojte zviždati nikada.

5. Nemojte jesti na travnjacima
Zaboravite piknike, bez obzira na to kakvo vreme bilo.

6. Nemojte pitati ljude gde je toalet
Smatra se nepristojnim ispitivati druge gde se nalazi WC. A to pitanje pogotovo ne bi trebalo da postavljate osobi suprotnog spola.

7. Nikad se nemojte rukovati kroz vrata
Rusi su poznati po svom sujeverju. Smatra se nesrećom rukovati se s bilo kime preko praga, pa odložite pozdravljanje dok ne uđete u zatvoren prostor. (vesti-online.com)