Predstavljamo zanimljivosti o Rusiji koje su manje poznate i koje verovatno ranije niste pročitali ili čuli…

1. Astorija hotel u Sankt Peterburgu trebalo je da bude mesto ogromnog banketa koji je Hitler planirao da organizuje kada osvoji ovaj grad.

2. Jedan od najznačajnijih muzeja ove zemlje – Armitaž, koji se takođe nalazi u Sankt Peterburgu, dom je 70 mačaka koje štite zdanje od miševa. Tradiciju je 1745. godine dekretom uspostavila carica Jelisaveta Petrovna, ćerka Petra Velikog, osnivača Sankt Peterburga.

3. Po statističkim podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), Rusi se po konzumiranju alkohola nalaze na 4. mestu u svetu, odmah iza Belorusije, Moldavije i Litvanije. Britanci koji važe za velike ljubitelje alkohola nalaze se tek na 25. mestu.

4. Rusija ima više vremenskih zona – jedanaest – nego bilo koja druga zemlja na svetu.

5. Bivši predsednik Mihail Gorbačov snimio je album sa romantičnim baladama, a sadašnji predsednik Vladimir Putin ima džudo DVD.

6. Ruski olimpijski tim stigao je 1908. godine u London sa 12 dana zakašnjenja jer je tada u upotrebi bio Julijanski kalendar

7. U Rusiji se nalazi jedan od najviše zastrašujućih mostova na svetu – “SkyBridge”. Dugačak 439 metara, smešten je na visinu od 207 metara.

8. Selo Ojmjakon najhladnije je naseljeno mesto na planeti . U februaru 1933. godine u meteorološkoj stanici izmereno je −67.7 stepeni Celzijusa.

9. Ozloglašeni sovjetski logori za prinudni rad, poznatiji kao gulazi, uskoro bi mogli da postanu turistički kampovi. Kontroverzni plan za privlačenje posetilaca predstavilo je ministarstvo za turizam u istočnosibirskoj republici Jakutiji.

10. Jezero Karačaj u koje se ispušta nuklearni otpad toliko je radioaktivno da bi vas samo sat vremena stajanja u njegovoj blizini gotovo sigurno ubilo. (Telegraph/b92.net)