U Španiji, Turskoj i Egiptu turisti se najčešće otruju hranom, po anketi koju je sprovela britanska firma Slejter end Gordon.

Lista zemalja najopasnijih za isprobavanje hrane na javnim mestima napravljena je na osnovu anketa o broju turista otrovanih hranom na turističkim proputovanjima, prenosi britanski list “Ekspres”.

Anketa sprovedena na uzorku od 2.000 turista pokazala je da su se putnici najčešće otrovali hranom na tirističkim putovanjima van Evrope.

Na prvom mestu po broju trovanja je Španija, gde je čak 30 odsto ispitanika moralo da “trči” u toalet zbog neispravne hrane.

Na drugom mestu, s 15 odsto turista otrovanih hranom, jeste Turska, dok se na trećoj poziciji našao Egipat sa 13 odsto.

Četvrto i peto mesto najopasnijih zemalja za konzumiranje hrane na javnim mestima sa 12 odsto slučajeva trovanja drže Grčka i Francuska.

Na šestom mestu sa osam odsto zabeleženih slučajeva trovanja hranom na putovanju je Italija, sedmo i osmo mesto sa sedam odsto turista koji su imali stomačne probleme zbog hranjenja lokalnim specijalitetima drže SAD i Indija.

Deveto i deseto mesto sa šest odsto turista sa lošim iskustvom sa lokalnom hranom drže Maroko i Tajland.

Istraživanje je pokazalo da je svakom četvrtom ispitaniku jedan od glavnih faktor za odabir turističke distinacije kvalitet lokalne hrane, podrazumevajući pod tim i higijenu prilikom njenog spremanja.

Polovina vegetarijanaca je na putovanju bila prevarena u pogledu sadržine servirane hrane, a 37 odsto ih je videlo meso u svom “vegetarijanskom” obroku. (Tanjug)