Ako još niste odlučili gde ćete letovati, a priželjkujete neku avanturu, možda imamo rešenje: pravac – Severna Koreja!

Severna Koreja

Ova zemlja konačno je ukinula zabranu ulaska turistima koja je zbog straha od ebole trajala duže od pola godine, uprkos činjenici da u Aziji nije bilo obolelih od te bolesti.

Fokus turističke ponude Severne Koreje je promovisanje imidža “rajske socijalističke zemlje”.

Prošle godine je tu zemlju posetilo 100.000 ljudi, ali je najveći broj njih došao iz susedne Kine. Kim Sang Hak, ekonomista uticajne Akademije društvenih nauka rekao je za AP agenciju da se zemlja nada da će do 2017. broj turista biti 10 puta veći, a da će do 2020. dostići dva miliona.

Želja Pjongjanga da privuče posetioce možda zvuči ironično, ili čak kontradiktorno, budući da se nalazi u zemlji koja poslednjih decenija preduzima ekstremne mere kako bi se zaštitila od uticaja spoljnog sveta.

Međutim, Kim kaže da nova inicijativa zapravo potiče od vođe Kim Džong-una, koji u turizmu vidi izvor zarade i sredstvo za razbijanje stereotipa o Severnoj Koreji, kao zemlji sivila.

“Turizam može doneti veliki profit. Uz divne planine, bajkovite plaže i naizgled beskrajan niz spomenika i muzeja, Severna Koreja ima keca u rukavu – scenografiju koja ne postoji nigde drugo na svetu”, rekao je Kim.

Protivnici politike te zemlje na Zapadu, tvrde da turisti koji je posećuju pomažu da se napune trezori surovog režima i da podrivaju pokušaje da se Pjongjang primora na napuštanje nuklearnog naoružanja.

Međutim, to ne sprečava američke i evropske turiste da u sve većem broju dolaze u Severnu Koreju.

Iako se kvalitet života u toj zemlji nije mnogo promenio u poslednjih nekoliko godina, mnogo truda uloženo je u osmišljavanje turističke ponude u okviru skromnog budžeta.

Među najpopularnijim atrakcijama Pjongjanga su nova moderna streljana u kojoj posetioci mogu “loviti” animirane tigrove laserskim pištoljima, ili koristiti pravu municiju kako bi ubili prave fazane. Tim kuvara lovinu po želji posetioca može spremiti na licu mesta.

Tu je i novi hipodrom, veliki vodeni park i renovirani zabavni park sa moćnim rolerkosterima, štandovima s brzom hranom i 5D bioskopom. Takođe, posle godinu dana radova na rekonstrukciji, terminal međunarodnog aerodroma u Pjongjangu trebalo bi da bude otvoren sledećeg meseca.

Van prestonice, u delovima zemlje u kojima su resursi daleko skromniji, fokus je na planini Kumgang i lučkom gradiću Vonsan.

Nedaleko od Vonsana otvoreno je luksuzno ski odmaralište, a na obali je otvoren veliki broj restorana.

Međutim, kao i u svim drugim oblastima, Severna Koreja i turizmu pristupa “na svoj način”. Posetioci treba da računaju na konstantnu prismotru od strane vodiča i propagandne ture čiji je cilj menjanje stavova o političkom vođstvu Severne Koreje.

Takođe, kazne za turiste koji se ogluše o pravila su vrlo stroge. Štaviše, jedna žena je 2008. ubijena u odmaralištu na planini Kumgang, zato što je ušla u zabranjeni reon.

Nedavno je i američkom turisti pretila šestomesečna kazna zatvora, zato što je zaboravio Bibliju u noćnom klubu, ali ga je Pentagon izbavio. (news.com.au / b92.net)