Regija Halkidiki koja je najpoznatija po svoja tri prsta krije i mnoge zanimljive činjenice koje sigurno niste znali.

Svi znamo da je Halkidiki čest izbor naših turista za letovanje a prelepe plaže, sjajna temperatura mora i blizina Soluna čine ga jednim od najzanimljivijih destinacija za odmor.

1. Grčka kao država ima više arheoloških muzeja nego ijedna druga država na svetu! A upravo na Halkidikiju je pronađen najstariji ljudski skelet, star čak 700.000 godina! Ostaci su pronađeni još 1960. godine na mestu pećine Petralona (koja se nalazi na ostrvu Kasandra a nalazište je otvoreno za redovne posete turista.

2. Po grčkoj mitologiji, upravo je Halkidiki mesto nastanka sveta gde su se Titani uzdigli protiv bogova. Bogovi su pobedili a neki od Titana su sahranjeni ispod tri poluostrva pa imena Kasandra i Sitonija upravo potiču od imena nekih od njih. Ovde je takođe zanimljivo je da se zemljotresi povezuju sa Titanom Engeladosom koji je sahranjen ispod Kasandre i izaziva potrese zemlje kada pokušava da pobegne iz svoje grobnice.

3. Ono što je interesantno za Halkidiki kao i za celu Grčku je da nijedna tačka u zemlji nije udaljena više od 137 kilometara od vode (što je oko sat i po vremena vožnje). Grčka ima obalu dugu 9000 km koja spada u jedne od najdužih i nalazi se na 10 mestu po dužini u svetu. Međutim, iako je Grčka naš prvenstveni izbor za letovanje, više od 80% grčke teritorije čini brdsko-planinski teren.

4. Grčku poseti više od 20 miliona ljudi svake godine što je više od cele ukupne populacije države, a da li ste znali da je Halkidiki bio dugo pod srpskom vladavinom i da je osvojen za vreme Stefana Dušana.

5. Grčki jezik je jedan od najstarijih jezika u Evropi koji se govori više od 3000 godina a njime se služio i Aristotel koji je rođen upravo na Halkidikiju. Najpoznatiji grčki filozof rođen je u Stagiri, gradu na severu klasične Grčke i on je između ostalog rekao “Mi smo ono što neprestano činimo.”

6. Halkidiki ima neobično bogatu istoriju i mnogo mesta koje mogu da se obiđu pored rajskih plaža. Tako se u Poligirosu nalazi interesantan muzej grčkog folkora, a u Kalitei možete posetiti arheološko mesto gde su se nalazili hramovi Zevsu i Dionisu. Takođe, smatra se da je u mestu Nea Fokea boravio i apostol Pavle i ovde se nalazi kula, izvor i manastir sa njegovim imenom. Na Sitoniji u Neos Marmarasu obavezno obiđite manastir Tripotamus a takođe možete obići i staru vizantijsku naseobinu koja se zove Partenon i nalazi se na brdu iznad grada. Verovali ili ne, u Nikitiju na Sitoniji se nalaze neke od najzanimljivijih crkava na Halkidikiju, a jedna od njih Sv. Đorđe datira čak iz 5. veka. (novosti.rs)